Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Modriča: Šačica boraca na pomenu saborcima

Skromno obeleženo četvrt veka od formiranja Trebavske brigade. Kad je trebalo u rat, nisu nas zvali plakatama, nego su po nas slali vojnu policiju. Sramota – kaže nekadašnji borac.

Foto V. Blagojević
Foto V. Blagojević

Modriča – Slavna trebavska brigada u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu dala je veliki doprinos u odbrani Modriče i proboju Koridora života, kao i stvaranju i očuvanju Republike Srpske. I zato je bilo veoma čudno što se obeležavanju 25. godišnjice od njenog formiranja odazvalo samo dvadesetak nekadašnjih boraca ove brigade. U opštinskoj boračkoj organizaciji kažu da su svi do jednog pozvani na godišnjicu.

– Zašto nisu došli, ne znam – kaže Milutin Vračević, predsednik opštinske boračke organizacije Modriča.

– Kažu da su nas pozvali. Postavili su nekoliko plakata u gradu, nije to poziv, kad je trebalo u rat, nisu nas zvali plakatama, nego su po nas slali vojnu policiju. Sramota – kaže nekadašnji borac.

Dvadeset pet godina od formiranja Trebavske brigade obeležen je tako u prisustvu nekolicine preživelih boraca i to samo polaganjem cveća na centralni spomenik u Modriči i u spomen-sobi Boračke organizacije. Izostalo je čak i služenje parastosa za poginule borce.

Jedan od boraca ove brigade bio je i Željko Terzić iz Modriče koji je teško ranjen 1993. godine u Gornjoj Zelinji na gradačačkom ratištu.

– To je bio osnovni cilj da se sačuvaju srpski prostori od egzodusa. Republika Srpska je prava potvrda da smo u tome uspeli – kaže Terzić.

Savo Ilić, demobilisani borac trebavske brigade iz Miloševca, kaže da će na obeležavanje godišnjice brigade uvek dolaziti.

– Bio sam u brigadi od početka do kraja rata. Prošao sam mnoge teške trenutke, a najteže mi je bilo kad su pored mene ginuli i bili ranjavani prijatelji, komšije, drugovi, rodbina. To ostane u trajnom sećanju, zbog čega moramo budućim generacijama uvek da govorimo kakav je bio rat i zašto smo ginuli – kaže Ilić.

Autor: V. BLAGOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Modrča: 25 godina od formiranja Trebavske brigade (VIDEO)

Obilježno 25 godina od formiranja Prve trebavske brigade

Obilježeno 25 godina od početka oslobađanja opštine …

Položeni vijenci na Centralni spomenik | Jadovno 1941.

Otkriveno spomen-obilježje poginulim borcima | Jadovno 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: