Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježno 25 godina od formiranja Prve trebavske brigade

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske i u spomen-sobi Boračke ogranizacije, u Modriči je danas obilježeno 25 godina od formiranja Prve lake trebavske pješadijske brigade iz koje je u proteklom ratu poginulo 346 boraca, a više od 1.000 je ranjeno.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević polažio cvijeće na Centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Modriča – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milutin Vračević rekao je da je obilježavanje Dana Trebavske brigade prilika da se ukaže na značaj odbrambeno-otadžbinskog rata i ulogu ove jedinice u odbrani srpskog naroda na ovom prostoru.

On je istakao da se podsjećanjem na ratni put ove jedinice evociraju i uspomene na poginule borce, saborce umrle nakon rata i ratne vojne invalide koji su najzaslužniji za slobodu.

Bivši komandir Treće pješadijske čete u Trebavskoj brigadi Željko Terzić istakao je da je ova brigada ostvarila važnu ulogu, sačuvala je srpske teritorije na kojima i sada živi domicilno srpsko stanovništvo.

“Pale su velike žrtve, ali one nisu uzaludne pošto danas imamo Republiku Srpsku, bez koje ne bi bilo ni Srba na ovom prostoru”, rekao je Terzić.

Pripadnik Trebavske brigade Savo Ilić iz Miloševca rekao je da je najznačajniji uspjeh ove jedinice odbrana grada Modriče, učešće u operaciji “Koridor”, te pomoć u odbrani srpskog naroda na Ozrenu, Doboju i Glamoču.

“Trebavska brigada od dana formiranja do kraja rata, do rasformiranja, učestovala je u borbama na gradačačkom, oraškom i dobojskom ratištu, na kojima je zaustavljen neprijatelj i spriječeno stradanje srpskog stanovništva”, napomenuo je Ilić.

Sjećajući se rata, Ilić kaže da je gubitak saborca bio nateži trenutak. “Ti trenuci se ne mogu i ne smiju zaboraviti, a naša obaveza je da o tome govorimo potomcima”, rekao je Ilić.

Cvijeće na centralno spomen-obilježje i Spomen-sobi položili su predstavnici organizacija koje okupljaju boračke kategorije, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Modriče Bojan Vidić i predsjednik Skupštine opštine Siniša Nikić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježeno 25 godina od početka oslobađanja opštine …

Položeni vijenci na Centralni spomenik | Jadovno 1941.

Otkriveno spomen-obilježje poginulim borcima | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: