fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Modrča: 25 godina od formiranja Trebavske brigade (VIDEO)

U Modriči je obilježeno 25 godina od formiranja slavne Trebavske brigade, koja je u posljednjem odbrambeno otadžbinskom ratu dala veliki doprinos u odbrani Modriče i proboju Koridora života, stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

Trebavska brigada Foto: RTRS
Trebavska brigada Foto: RTRS

Željko Terzić iz Modriče teško je ranjen 1993. godine u Gornjoj Zelinji na gradačačkom ratištu. Ponosan je na Republiku Srpsku i period njenog stvaranja.

– U suštini, radilo se do jednom tragičnom sukobu . Smatram da smo uspjeli da sačuvmao srpsku teritoriju na kojoj i sada živi domicilno srpsko stanovništvo a to i jest bio cilj- da se sačuva srpski prostori od napada neprjtelja, priča Željko.

Osim u odbrani Modriče i Koridora života brigada je učestovala u borbama na oraškom, gradačačkom, glamočkom i ozrenskom ratištu.

U borbama za Republiku Srpsku iz ove brigade poginulo je 346 boraca, višed od 1.000 ih je ranjeno, dok se dva boraca još vode kao nestala.

Preživjelim borcima najteže je bilo kad im pogine saborac.

– To je teško i bolno pitanje koje su ljudi doživljavali, kada pogine borac. To ostane u sjećanju dugo. I zato mi našim generacijama, unučadima i djeci, uvijek govorimo da ne treba zaboraviti ovaj rat, kaže Savo Ilić, demobilisani borac Trebavske brigade iz Miloševca kod Modriče.

Kroz brigadu su prošla 2.874 vojnika, 69 oficira, 167 podoficira i samo 9 aktivnih vojnih lica.

Dvadesetpet godina od formirnja Trebavske brigade obilježeno je polaganjem cvijeća na centralni spomenik u Modriči i u spomen sobi Boračke organizacije.

Vijence su položili preživjeli borci brigade i predstavnici opštine Modriča.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Obilježno 25 godina od formiranja Prve trebavske brigade

Obilježeno 25 godina od početka oslobađanja opštine …

Položeni vijenci na Centralni spomenik | Jadovno 1941.

Otkriveno spomen-obilježje poginulim borcima | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: