Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom: Otvoreno pismo Njegovoj Uzoritosti kardinalu Vinku Puljiću

Datum objave: četvrtak, 14 maja, 2020
Veličina slova: A- A+

I Vi, Vaša Uzoritosti, poslije toliko godina spuštate Blajburg iz 1945. u Sarajevo 2020. godine i služite misu za one koji su počinili takve zločine zbog kojih se čitavo kulturno čovječanstvo stidi!

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Izvor: Mitropolija dabrobosanska)

Vaša Uzoritosti,

Ovih dana slušamo i čitamo o tome sa ste Vi blagoizvoljeli služiti misu u Sarajevu, a povodom sjećanja na događaje u Blajburgu 1945. godine. Iskreno, ne možemo da vjerujemo da pripremate misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu ovim i ovakvim povodom.

Sa svih strana Nas spopadaju novinari i druga lica pitajući Nas šta Mi mislimo o ovome, odnosno šta imamo da kažemo ovim povodom. Šta da im kažemo osim da smo iznenađeni i razočarani? Upućujemo Vam ovo naše bratsko pismo sa dozom velikog razočarenja i zabrinutosti.

Došavši u Sarajevo 2017. godine na tron mitropolita dabrobosanskih gajili smo nadu i imali dobru vjeru da ćemo zajedno djelovati u opštem dobru naših Crkava, na približavanju jednih prema drugima, a sve u cilju prevazilaženja svih trauma istorije, posebno ratne istorije Drugog svjetskog rata.

Mi vjerujemo da Vi znate svu tragičnost koju je Drugi svjetski rat, a posebno stvaranje takozvane Nezavisne Države Hrvatske i djelovanje ustaškog i domobranskog pokreta, ostavilo na biću ne samo srpskog naroda već i naše Srpske Pravoslavne Crkve.

Velike su to i neizlječive traume! Vama je poznato da je naš veliki prethodnik sveštenomučenik mitropolit Petar dabrobosanski iz svoje rezidencije u Sarajevu odveden od ustaša.

Ponavljamo od ustaša, na čijem je čelu bio rimokatolički župnik Božidar Bralo, a njegov pretpostavljeni i Vaš prethodnik nadbiskup Ivan Šarić nijemo je ćutao na zlodjela koja je Bralo činio nad mitropolitom Petrom.

Vama je poznato da je u Sarajevu postradalo preko deset hiljada građana srpske, jevrejske i romske nacionalnosti, ali i drugih ljudi koji su bili suprotstavljeni ustaškom pokretu.

I Vi, Vaša Uzoritosti, poslije toliko godina spuštate Blajburg iz 1945. u Sarajevo 2020. godine i služite misu za one koji su počinili takve zločine zbog kojih se čitavo kulturno čovječanstvo stidi!

Ne možemo da proniknemo u vaše krajnje namjere i ciljeve (osim da nas povrijedite), ali smo iznenađeni i zaprepašteni do te mjere ovim postupkom da to ne možemo riječima iskazati.

Ovim postupkom zatvorili ste vrata katedrale Srca Isusova u Sarajevu za svagda za Nas i naše saradnike. Obezvrijedili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim Vašim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost za prekidanje i naših ličnih odnosa. Mi ne možemo gajiti bratske i prijateljske odnose sa ljudima koji, moleći se za žrtve Blajburga 1945. godine, apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade nevino pobijenih žena, muškaraca, djece i staraca.

Iskreno, mnogo Nam je žao i iznenađeni smo do te mjere da ne možemo ne reagovati na ovakav vaš postupak.

Mi smo prethodnih godina pratili vaša učešća na Blajburgškom polju. Slušali smo vaše govore i obraćanja, ali nismo reagovali, jer je to bilo daleko od Nas, na Blajburgu.

Ali sada, kada Vi u srce Sarajeva spuštate ideologiju Blajburga – poraženog ustaštva i domobranstva – ne možemo ne reagovati.

Žao Nam je što ste Nas primorali da ovako reagujemo i da Vam uputimo ovo otvoreno pismo.

Ni u kom slučaju ne želimo da utičemo na vašu odluku.

To ostavljamo Vama, jer je to vaše pravo i sloboda, ali isto tako koristimo isto pravo i istu slobodu da iskažemo svoje mišljenje i svoje viđenje stvari.

Sarajevo, 11. maja 2020.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

(Sajt SPC, 13. 5. 2020) / Stanje stvari


Vezane vijesti:

„Dovođenje Blajburga” u Sarajevu ne služi dobru

KARDINAL VINKO PULjIĆ POTVRDIO: Misa zadušnica za oružane snage NDH u Sarajevu

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top