fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mislav Horvat: Šta je to „hrvatska pravoslavna crkva“?

Hrvatska pravoslavna crkva

Mnogi me pitaju šta mislim o tzv. hrvatskoj pravoslavnoj crkvi. Prije svega, „hrvatska pravoslavna crkva“ ne postoji. Postoji grupa ustaških fanatika, neki Marko Jurič (sa Č na kraju prezimena) i slični idioti, koja je napravila sajt na internetu izmišljene hrvatske pravoslavne crkve. Doveli su nekog bugarskog ciganina da im glumi episkopa i to je cijela priča. Nemaju niti jednog vjernika.

Hrvatska pravoslavna crkva je ideja iz vremena NDH. Kad su ustaše shvatile da ne mogu pobiti sve Srbe, pokušali su što veći broj Srba prevesti u katoličku vjeru. To nije davalo željen razultat, pa su doveli raspopa, fašistu iz Ukrajine da im bude episkop u nekakvoj hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni to nikad nije zaživjelo.

Ljudi se lakše odrekunu nacionalnosti nego vjere. Zato se na zadnjem popisu stanovništva iz 2011. pod pritiscima oko 16 000 Srba izjasnilo kao Hrvati pravoslavne vjere. Kad su se već morali izjasniti kao Hrvati, ostavili su pravoslavlje tek kao neku vezu sa svojim precima. To su ove ustaše pokušale iskoristiti, ali ni jedan od tih 16 000 Srba, odnosno „pravoslavnih Hrvata“ nije htio pristupiti „hrvatskoj pravoslavnoj crkvi“, pa ona i dalje živi samo na ustaškim sajtovima i fejsu.

Izvor Fejsbuk profil Mislava Horvata

Vezane vijesti:

Pokrštavanje Srba metodama Ante Pavelića | Jadovno 1941.

„Hrvatski pravoslavci“ | Jadovno 1941.

Episkop Porfirije: Hrvatska pravoslavna crkva za …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Da- za sada nema ni jednog vjernika,ali ne zaboravimo da se stihijski vršilo i pokatoličavanje.Pa u lijepoj njihovoj Srbi mijenjaju imena i prezimena jer ne mogu ništa postići sa svojim.Samo represija kao i do sad i vidjećete rezultate.Dubrovnik i Zapadna Hercegovina su najdrastičniji primjeri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: