fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Мисија OSCE БиХ код Епископа Атанасија у Босанском Петровцу

МИСИЈА OSCE БиХ КОД ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ
МИСИЈА OSCE БиХ КОД ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА
У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ

Шеснаестога марта 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије примио је у седишту Епархије у Босанском Петровцу у радну посјету делегацију OSCE у БиХ. Делегацију су сачињавали Господин Александар Чеплугин, Замјеник шефа Мисије OSCE-а у БиХ, Г. Роска Вргова, Извршна службеница замјенику шефа Мисије OSCE-а у БиХ, Г. Jennifer Langlais, Службеница за питања људских права из канцеларије OSCE Дрвар, Г. Индира Хајдаревић, Службеница за питања образовања из канцеларије OSCE Дрвар, Г. Радмила Трифковић, Службеница за односе са медијима из канцеларије OSCE-а Бања Лука и Милош Бајић, Асистент кацеларије OSCE Дрвар. Састанак је инициран од стране Господина Чеплугинa, Замјеника шефа Мисије OSCE-а у БиХ.

Прва тема разговора била је упознавање Епископа Атанасија са пројектом OSCE-а о стварању евиденције о преосталом становништву на овоме географском простору, тј. етничком мозаику у БиХ, на којем OSCE ради. Осврћући се на то, Епископ Атанасије је Господину Чеплугину скренуо пажњу да та евиденција о етничком присуству народа и етнички мозаик треба обавезно да садрже и српска православна гробља на овом простору а нарочито стратиште Гаравице у Бихаћу, где почива између 12.ооо и 14.000,оо православних Срба овога краја, невино пострадалих 1941. године, као и стратиште Шушњар у Санском Мосту, где је истог лета убијено око 5.500 овдашњих православних Срба; истичући да је овај простор њихов неотуђиви завичај. Епископ Атансије је замолио да OSCE подејствује код релевантних кантоналних и државних институција да се отклоне законске сметње наслеђене из претходног времена како би се на тим стратиштима могла подићи хришћанско-православна спомен обиљежја. А има још много других места на овом простору на којима почивају невино пострадали Православи Срби.

Друга тема разговора била је интересовање OSCE-а за улогу Међурелигијског вијећа БиХ у стварању добрих односа међу етничким заједницама. Епископ Атанасије је потврдио да постоји добра сарадња, отвореност и активност како и свештеника тако и одбора Међурелигијског вијећа БиХ у локалним заједницама.

Овом приликом, Епископ Атанасије је тражио да OSCE, колико је то у њиховој моћи, утиче на све државне и јавне институције и Босне и Херцеговине и Републике Српске, које су се укључиле у активности на обнови и које припремају отварање Ферхадпашине џамије у Бањој Луци, тако исто помогну и Црквену општину Бихаћ у Бихаћу за довршење храма Силаска Светог Духа на Апостоле, које је застало због недостатка материјалних средстава а за чији довршетак је неопходно око 100.000,оо км.

Господин Александар Чеплугин је изјавио да је веома умесна молба Епископа Атанасија и обећао да ће његову молбу пренијети многима у односним институцијама и да ће у наредном периоду посјетити стратиште Гаравице.

Извор: СПЦ ЕПАРХИЈА БИХАЋКО ПЕТОВАЧКА

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: