Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mirko Božić piše Švajcarcima o Jasenovcu

Mirko Božić

Mirko Božić


Odlučio sam da napišem istinu o nečemu što ima veze sa mnom i mojom porodicom, kaže učenik trećeg razreda srednje škole iz Ciriha

NE zaceljuju rane potomaka jasenovačkih stradalnika, koji su povodom obeležavanja 70. godišnjice proboja logoraša iz ovog zločinačkog ustaškog logora posetili najveće stratište – Donju Gradinu. Istina o stradnjima se prenosi i prenosiće se s kolena na kolena, gde god da su potomci jasenovačkih žrtava.

Među njima je i Mirko Božić, učenik trećeg razreda srednje škole iz Ciriha, koji je poreklom iz Petrinje u Hrvatskoj. Iako se rodio u Švajcarskoj, zahvaljujući roditeljima tečno je naučio srpski jezik.

U posetu rodbini dolazi svake godine. Došao je za Uskrs i ostao da s porodicom poseti mesto najvećeg srpskog stradanja u Drugom svetskom ratu.

Motiva je mnogo, ali je presudio onaj lični, porodični. U jasenovačkom logoru ubijena mu je skoro cela porodica s majčine strane. Deda i baka čudom su preživeli. Godinama je slušao o stradanjima i odlučio – njegova dužnost je da sve ovekoveči pismeno, u maturskom radu, koji će čitati i njegovi profesori i prijatelji Švajcarci.

– Odlučio sam da napišem istinu o nečemu što ima veze sa mnom i mojom porodicom. Rad će se zvati „Progon Srba od ustaša od 1941. do 1945. u Kozarskoj Dubici i Kostajnici“. Opisaću opšti progon, ali ću, pre svega, pisati o stradanjima porodice moje majke. U Jasenovcu joj je stradala skoro cela porodica i sa dedine i sa bakine strane. Niko, osim njih dvoje, nije ostao živ. Hoću da opišem šta im se dogodilo i lično mi je bitno da to uradim – ispričao nam je Mirko.

SVEĆA

MIRKO je obišao grobna polja Donje Gradine, upoznao sve malobrojnije preživele jasenovačke logoraše i njihova jeziva svedočenja. Istinu će preneti u svoj istorijski maturski rad. Zapalio je sveću i pomolio se za žrtve.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

KOMEMORACIJA U JASENOVCU U NEDJELjU, 26. APRILA

ODRŽAN JAVNI ČAS ISTORIJE O JASENOVCU

Jasenovac – najveći Srpski grad pod zemljom

Kolinda, zašto „tajni“ put u Jasenovac?

I REJTING SIT I ŽRTVE NA BROJU – Jadovno 1941.

KOLINDA ‘Srbi koji žive u Hrvatskoj za mene su … – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: