fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milošević: Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na žrtve

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević poručio je povodom obilježavanja 7. februara, dana Pokolja srpskog naroda u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, da je dužnost ove generacije da čuva od zaborava nevine žrtve ustaškog terora.
Darko Milošević - Foto: RTRS
Darko Milošević – Foto: RTRS
– Za Šargovac, svaki 7. februar je dan žalosti. 1942. godine, ustaše su u našoj školi ubile svu djecu srpske nacionalnosti i to pred učiteljicom i pred ostalom djecom. Pored strašne činjenice da su uopšte postojala stvorenja poput Gutića, Mišlova i fra Filipovića, možda je jedino strašnije što je u narednih 50 godina silom nametano ćutanje o ovom zločinu.
Dakle ne samo da nisu prikupljani dokazi i izjave živih svjedoka, nego se o Pokolju nije smjelo ni pričati – kaže Milošević.

Dodao je da u školi u Šargovcu, koju je pohađao, nikada na časovima đaci nisu mogli čuti šta se tačno desilo.

– Zato je na našoj generaciji još veća obaveza da sačuvamo od zaborava nevine žrtve. Zato se zalažemo za izgradnju spomen parka, ali i za jedinstveno djelovanje udruženja, institucija i naučnih krugova u prikupljanju i objedinjavavnju svih dokaza, izjava, dokumenata i materijala o ovom velikom stradanju – poručio je Milošević.

Izvor: RTRS

Pokolji 1942. godine – egzemplar genocida

Pomen: Pokolj nad srpskim narodom

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: