Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Milošević: Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na žrtve

Datum objave: četvrtak, 7 februara, 2019
Veličina slova: A- A+
Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević poručio je povodom obilježavanja 7. februara, dana Pokolja srpskog naroda u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, da je dužnost ove generacije da čuva od zaborava nevine žrtve ustaškog terora.
Darko Milošević - Foto: RTRS
Darko Milošević – Foto: RTRS
– Za Šargovac, svaki 7. februar je dan žalosti. 1942. godine, ustaše su u našoj školi ubile svu djecu srpske nacionalnosti i to pred učiteljicom i pred ostalom djecom. Pored strašne činjenice da su uopšte postojala stvorenja poput Gutića, Mišlova i fra Filipovića, možda je jedino strašnije što je u narednih 50 godina silom nametano ćutanje o ovom zločinu.
Dakle ne samo da nisu prikupljani dokazi i izjave živih svjedoka, nego se o Pokolju nije smjelo ni pričati – kaže Milošević.

Dodao je da u školi u Šargovcu, koju je pohađao, nikada na časovima đaci nisu mogli čuti šta se tačno desilo.

– Zato je na našoj generaciji još veća obaveza da sačuvamo od zaborava nevine žrtve. Zato se zalažemo za izgradnju spomen parka, ali i za jedinstveno djelovanje udruženja, institucija i naučnih krugova u prikupljanju i objedinjavavnju svih dokaza, izjava, dokumenata i materijala o ovom velikom stradanju – poručio je Milošević.

Izvor: RTRS

Pokolji 1942. godine – egzemplar genocida

Pomen: Pokolj nad srpskim narodom

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top