Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pomen: Pokolj nad srpskim narodom

Datum objave: četvrtak, 7 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

U Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u banjalučkoj mjesnoj zajednici Šargovac danas će biti obilježeno 77 godina od stradanja 52 učenika u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan 1942. godine ustaše su napravile nezapamćen pokolj nad srpskim življem u banjalučkim naseljima.

Pokolj u Drakuliću poznat je i kao masovno pogubljenje srpskog stanovništva, koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata počinili pripadnici ustaške vojske u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac.

Pripadnici II. Poglavnikove tjelesne bojne i VIII. ustaške bojne hladnim oružjem su brutalno poklali oko 2.300 Srba, većinom staraca, žena i 551 dijete, jer su vojno sposobni muškarci uglavnom bili u zarobljeništvu. Počinioci ovog pokolja predvodio je nadporučnik Josip Mislov u pratnji petrićevačkog župnika, fratra Miroslava Filipovića, a sve je isplanirao raniji ustaški stožernik dr Viktor Gutić.

Izvršioci zločina su bile ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti dijelom domaćeg hrvatskog stanovništva. Poklani su, s rijetkim izuzecima, svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća.

Zbog straha od mjesne pobune nakon što se pročula vijest o zločinu, general Edmund Glaise von Horstenau je odveo Miroslava Filipovića pred ratni sud. Tamo je osuđen i odveden u zatvor, ali ubrzo oslobođen te je postao upravnik logora u Jasenovcu.

Eugen Dido Kvaternik je zadužio Vjekoslava Servatzyja da uhapsi i sprovede na sud komandanta II. bojne, bojnika Petra Zelića. Zelić je uhvaćen i poslan na sud u Zagreb ali nije kažnjen nego raspoređen na drugu dužnost.

U izvještaju Komisije za utvrđivanje ratnih zločina za Bosnu i Hercegovinu o zločinu u rudniku Rakovac i u selu Drakulić, iz decembra 1944. godine, stoji: „…Ali vrhunac divljaštva predstavlja pokolj šezdesetoro školske đece, koju su zatekli u školi i sjekli im glave pred očima učiteljice koja je od pretrpljenog užasa poluđela“.

Banjalučki masakr pomahnitalih ustaških koljača ostaće upamćen kao jedan od najbrutalnijih zločina u Drugom svjetskom ratu, a pojedini hrvatski istoričari uzalud su posljednjih dvadesetak godina pokušavali umanjiti broj žrtava i skinuti odgovornost katoličkog sveštenika odbijajući se suočiti s prošlošću.

Izvor: BIG PORTAL

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top