Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miljan Glišić: Srpski svet i snaga jednog naroda

Svedočenje kako je nastala aktuelna upotreba sintagme „Srpski svet“.

Početkom 2016. godine, na Radiju „Snaga naroda“, prvom internet radiju uživo na Balkanu, u emisiji „Gnev Srbije“, gostovao je Nebojša Ostojić zvani Balša i u kontekstu razgovora o identitetu srpskog naroda, žrtvi i vrednostima koje su vekovno nasleđe, kao i o vertikali koju svi osećamo, rekao je da Srpstvo nije državnost, granica ili nacionalno pitanje, već da je to čitav Svet vrednosti, sa svojim posebnostima.

Kako sam, kao glavni urednik radija, iz režije pratio emisiju, u sekundi sam shvatio snagu determinisanja ideje, koja se kratko formuliše kao ,,Srpski svet“. Kada je Ostojić izašao iz studija, odmah sam mu prišao i nastavili smo razgovor koji je dugo trajao sa namerom da poklonimo dužnu pažnju širenju ove važne ideje.

Godine su prolazile i 2020. godine, ubrzo nakon početka Litija u Crnoj Gori, u Beograd dolazi Gojko Raičević, zajednički Ostojićev i moj prijatelj, sa namerom da pokrene rad nacionalne televizije IN4S. Meni je ponudio mesto direktora i urednika u televiziji i tokom meseci prvog talasa korone, kada je bila opšta zabrana kretanja i rada, Gojko i ja smo pripremali program i tehničku infrastrukturu televizije. Kao pitanje udarnog dela programa trebalo je rešiti formu, sadržaj i naslov glavne emisije, oko koje će se definisati ideje za ostale programske sadržaje.

„Srpski svet“ se odnosi na Svet vrednosti jednog naroda, sa njegovim posebnostima. Pojava je univerzalna, a (geo)političke okolnosti su prolazne.

Ostojić je često bio prisutan prilikom naših razgovora o programu. Ja sam insistirao da se udarna emisija zove „Srpski svet“ i da bi trebalo da je vodi Veljko Čupić, kao autor koji će najbolje razumeti i predstavljati ideju. Ostojić je svesrdno podržao moj predlog sa čime se Raičević odmah složio. Ova emisija i sadržaj kojim se iz dana u dan promovisala ideja Srpskog sveta, a koja je krenula sa emitovanjem na Vidovdan 2020. godine, tako što smo predložili da prvu u serijalu premijerno otvore i promovišu Aleksandar Protić kao voditelj i poznati intelektualci — Matija Bećković, Čedomir Antić, Aleksandar Raković i Dejan Mirović — kojima je bio zabranjen ulazak u Crnu Goru 2018. godine, pa će to biti pravi način promocije autorskog serijala koji će ubuduće voditi Veljko Čupić.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je odmah prepoznao snagu ove poruke i televizije, koja mu ozbiljno, snagom argumenata i istine narušava opstanak režima u Crnoj Gori, pa kada je video da je vrag odneo šalu, u svom prvom velikom javnom intervjuu koji je dao povodom događanja u Crnoj Gori, oštro je optužio Srbe, SPC i vlasti u Beogradu, kako je navodno na pomolu nova srpska hegemonistička ideja Velike Srbije, koja se transponovala u mekši eufemizam ,,Srpski svet“.

Miljan Glišić

Na ovaj način je u stvari lično Đukanović promovisao sintagmu, koju svi danas koriste u razne svrhe, uglavnom nerazumevajući suštinu izraza.

„Srpski svet“ se, dakle, odnosi na Svet vrednosti jednog naroda, sa njegovim posebnostima. Pojava je univerzalna, a (geo)političke okolnosti su prolazne.


Autor priloga Miljan Glišić je televizijski i filmski reditelj i producent i jedan od osnivača radija ,,Snaga naroda“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: