Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miletić: BORS nezadovoljan procesuiranjem zločina nad Srbima

Miletić: BORS nezadovoljan procesuiranjem zločina nad Srbima
Miletić: BORS nezadovoljan procesuiranjem zločina nad Srbima

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nezadovoljna je radom Suda i Tužilaštva BiH, te Instituta za nestala lica BiH kada je riječ o traženju nestalih i procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, izjavio je predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić.

„Posebno smo ogorčeni njihovim selektivnim radom i pristrasnošću, odnosno postupanjem u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u odnosu na druga dva naroda u BiH“, rekao je Miletić Srni.

Kada je riječ o Srbima, Miletić je naveo da kod Bijeljine postoji slučaj gdje je Srbin optužen i osuđen na dvije godine zatvora za šamar koji je navodno uputio nekom od zatvorenika.

„Na drugoj strani imamo zločince komandante kalibra Nasera Orića za kojeg je tek nedavno pod pritiskom javnosti podignuta optužnica za dokazane zločine nad srpskim civilima“, rekao je Miletić.

Govoreći o realizaciji Strategije za rad na najsloženijim predmetima ratnih zločina u BiH, Miletić je naveo da se u praksi pokazalo da ova strategija nije dala očekivane rezultate.

„Ako procijenimo da je neko lično odgovoran zbog neprocesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina nad Srbima tražićemo njegovu odgovornost“, rekao je Miletić.

Miletić je najavio da će BORS uskoro orgnizovati okrugli sto u Banjaluci o temi traženja nestalih lica, jer su nezadovoljni i radom srpskih predstavnika u tom procesu.

„Nije nam jasno za koga rade srpski predstavnici u Institutu za nestala lica, Sudu i Tužilaštvu BiH kada je proces traženja nestalih Srba i procesuiranja zločina nad Srbima potpuno stao“, kaže Miletić.

On je rekao da je BORS formirao Tim za praćenje procesa traženja nestalih da bi se ovaj proces pomjerio sa „mrtve tačke“. „Cilj okruglog stola je da se identifikuju problemi i predlože mjere radi unapređenja ovog procesa“, zaključio je Miletić.

Strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je u BiH 2008. godine i njen osnovni strateški cilj je procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje manje složenih predmeta u roku od 15 godina.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

IZOSTALO PROCESUIRANjE ZLOČINA NAD SRBIMA

PRAVOSUĐE BiH NIJE SPREMNO DA PROCESUIRA ZLOČINE NAD SRBIMA

OPSTANAK BiH ZAVISI OD PRESUDA ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: