fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

IZOSTALO PROCESUIRANjE ZLOČINA NAD SRBIMA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/nikola_selakovic.jpg

Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi. To ne vide ni Srbi u Republici Srpskoj. To ne vide ni Srbi u Federaciji BiH, onoliko koliko ih je tamo ostalo“, ističe ministar pravde Srbije Nikola Selaković.
Razgovarala: Vesna Šurbat 

BEOGRAD, 4. JANUARA /SRNA/- Ministar pravde Srbije Nikola Selaković smatra da je procesuiranje zločina nad Srbima u najvećoj mjeri izostalo i naglašava da je o tome uvijek otvoreno govorio sa kolegama iz BiH.

Selaković u intervjuu Srni navodi da Srbi sa područja bivše Jugoslavije s pravom očekuje procesuiranje ratnih zločina koji su izvršeni nad sunarodnicima. „To je izostalo i ostavlja gorak utisak da srpske žrtve ne doživljavaju pravdu“, kaže Selaković.

„Srbija ne vidi gde su nestali sarajevski Srbi. To ne vide ni Srbi u Republici Srpskoj. To ne vide ni Srbi u Federaciji BiH, onoliko koliko ih je tamo ostalo“, ističe Selaković.

On smatra da nije normalno da u doba priče o nužnosti i neophodnosti procesuiranja ratnih zločin i aktivnosti Srbije na tom planu – ti zločini ostanu bez odgovora, bez pravosnažnih sudskih presuda prema onima koji su za tako nešto okrivljeni.

Selaković ukazuje da je Srbija u ovom regionu najefikasnije procesuirala osumnjičene za ratne zločine.

„To je bio težak korak Srbije, i rezultat je rada nekoliko prethodnih vlada, a Srbija ostaje pri tom usmerenju. Ono što ja ističem svaki put i uvek ću isticati – to je da ću uvek stati iza procesuiranja ratnih zločina ko god da je bio žrtva ili počinilac“, navodi Selaković.

Selaković napominje da ne postoji sastanak na kojem je učestvovao kao ministar pravde Srbije, a da nije insistirao na kažnjavanju zločina nad Srbima.

On ističe da se odazvao svakom zahtjevu za sastanak, bez ozbira ko mu se obratio i da li ga je tražio Bošnjak, Albanac, Srbin, Hrvat, i napominje da je njegovo ministarstvo učinilo maksimum napora da dođe do otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina.

Selaković smatra da je saradnji resornih ministarstava Srbije i Republike Srpsk u proteklom periodu u značajnoj mjeri unaprijeđena.

„Ta saradnja ne odnosi se samo na komunikaciju dva ministra, već i na komunkaciju svih nižih struktura u ministarstvima pravde…U Ministarstvu pravde Srbije postoji apsolutna spremnost za dalje unapređenje saradnje“, navodi Selaković.

Dobru saradnja postoji i sa Ministarstvo pravde BiH, kaže Selaković i pojašnjava da, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, „postoji stalna komunkacija, ali ona ne znači aposlutnu saglasnost o svemu“.

Ministra pravde Srbije vjeruje da postoji mnogo stvari u kojim mogu unapređivati osnosi Srbije i Srpske, ali to mora da bude obilježeno vidljivim rezultatima.

„Srbija je zemlja koja vodi otvorenu, principijelnu i jasnu spoljnu politiku i želi da ona bude intenzivna i dinamična“, navodi Selaković.

Selaković ocjenjuje da saradnje Srbije i BiH u narednom periodu mora da bude politika potpuno vidljivih rezultata, te da svi treba da budu efikasni i operativni.

„Moramo da imamo projekte. Ministarstvo pravde Srbije je, u tom smislu, prilično ograničeno u svojim nadležnostma, ali će pružiti podršku i doprineti jačanju pravnih mehanizama za ostvarenje takve saradnje“, izjavio je Selaković u intervjuu Srni.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Selaković: Pre 70 godina Srbe su bacali u jamu  – Jadovno 1941.

upućen dopis australiji da ne izruči vasiljkovića hrvatskoj

SRBI U HRVATSKOJ Zločin pod maskom kafkijanske „pravde 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: