fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Миленко Јахура: Свјесни да ће бити убијени, многи Пребиловчани су се предали усташама, након сазнања да су им сви чланови породица убијени у јами

„Морин оток је место страшног злочина које се сада, због измена тока Брегаве налази у кориту реке у атару Тасовчића, изнад Старог, каменог моста, поред асфалтног пута за Пребиловце. Од магистрале је удаљено око 300, а од центра Пребиловаца око 2900 метара.
Река Брегава

У ноћи 14/15 августа овде је убијено око 50 Пребиловчана оба пола и свих узраста. Заклани су ножевима и главе су су им отсечене и закопане на лицу места, одвојено од тела. Ове жртве су од усташа похватане и затворене у сеоској школи после покоља на Шурманачкој јами и на другим местима.

Многи су се предали на лажни позив о амнестији, утучени сазнањем да су им сви чланови породица страдали у јами и изморени вишедневним скривањем и гладовањем.

Шездесетих година прошлог века Пребиловчани су откопали раке у Морином отоку и из њих извадили кости и лобање жртава. Сахранили их у посебну гробницу сеоском гробљу. Одавде су 1991. пренете у крипту Храма, да би следеће године биле уништене од стране хрватских власти.

Место мучења и страдања Срба Морин оток је вишеструко је скрнављено, како у времену комунистичке Југославије, тако и после њеног распада и успостављања хрватске власти после 7. јуна 1992.г.

Седамдесетих година прошлог века, у близини тога места је отворен каменолом са млинима за камен и сепарацијом. Он је деценијама радио и засипао пут и простор Морина отока слојевима камене прашине, а на земљиште је одлаган шљунак.

У близинни места где су поклани Пребиловчани постављен је и пољски тоалет за раднике. Најпосле је рађено утврђивање обала и корита Брегаве, после кога се ово стратише, са измењеним природним изгледом, се нашло у кориту реке.

После 1995. године, по испробаном рецепту, хрватско становништво је околни простор засуло отпадом.

Недавно је на месту бившег каменолома неко отворио азил за псе луталице.“

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: