fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MILANOVIĆ NIJE REKAO ISTINU O HRVATIMA U PARTIZANIMA

Jasenovac_4-59673c86Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta izjavio je da premijer Hrvatske Zoran Milanović „nije rekao istinu“ kada je, u govoru na obilježavanju 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac, rekao da je hrvatski narod otišao u partizane da zaštiti Srbe.
„Činjenice nedvosmisleno pokazuju da hrvatski narod u prvim godinama rata nije branio Srbe. Važno je naglasiti i da nad Srbima nije provođen zulum, nego je počinjen genocid u skladu sa doktrinom ustaškog režima da trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti“, istakao je Linta.

Linta je ukazao da je, prema rezultatima istraživanja profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ive Goldtšajna, u partizanskim jedinicama na području Hrvatske krajem 1941. godine bilo otprilike 77 odsto Srba i 21,5 odsto Hrvata.

On je naveo da je do septembra 1943. godine broj Hrvata porastao na 34 odsto, a tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice, da bi krajem rata Srbi činili 29 odsto, a Hrvati 61 odsto pripadnika partizanskih jedinica na području Hrvatske.

Pozdravljajući Milanovićevu izjavu da „današnja Hrvatska nije nasljednica Nezavisne Države Hrvatske“, Linta je kritikovao hrvatskog premijera što u govoru nije pomenuo da je na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a maja 1944. godine u Topuskom na Kordunu usvojena Deklaracija o osnovnim pravima građana Demokratske Hrvatske.

„Navedenom deklaracijom, Srbi u Hrvatskoj su zbog svoje brojnosti i ogromnog doprinosa za antifašističku borbu postali konstitutivan narod zajedno sa Hrvatima, što znači da su bili ravnopravni u svakom pogledu“, naveo je Linta.

On je podsjetio da je, nakon višestranačkih izbora, hrvatski Sabor krajem 1990. godine donio Ustav kojim je Srbima ukinuta konstitutivnost i svedeni su na nacionalnu manjinu.

Linta je naveo da je očekivao da će hrvatski premijer Zoran Milanović u svom govoru jasno da osudi i činjenicu da su takozvanim Božićnim Ustavom Srbi bili potpuno obespravljeni jer im nisu nisu bila garantovana čak ni manjinska prava.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Milanović u Jasenovcu: Ko želi NDH, neka menja Ustav

Kolinda, zašto „tajni“ put u Jasenovac?

Akademik Srboljub Živanović: Nema oproštaja bez priznanja grehova i pokajanja

I REJTING SIT I ŽRTVE NA BROJU

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: