fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milan Ružić: Zakon o slobodi veroispovesti udario i na zakon i na slobodu veroispovesti

Gospod se uvukao među narod i pokrenuo molitve koje su zaglušile sve one bezbožničke povike i namere.

Litija u Podgorici za Bogojavljanje (Foto: Vlado Pavićević)

Od svih mogućih zakona o oduzimanju nečega, tačnije o slobodi, a sa namerom ropstva, Crna Gora je rešila da sebi oduzme sebe samu. Baš kad su svi bili ubeđeni da se ovde ne može ništa ocrniti dalje od imena i onoga što je davno ocrnio onaj koji je najviše mrzeo Srbe, dogodilo se i to da se identitet saseca u korenu kako bi se stablo srpskog naroda samo osušilo.

Zakon o slobodi veroispovesti udario je na zakon i na slobodu veroispovesti, pa neka ne čudi zbog čega se Crnom Gorom, pravo sa Lovćena, prosula onolika reka vernog naroda spremnog da brani svoje od svojih, što ne znam da li se ikada dogodilo u bilo kojoj državi. Ali Crna Gora ne bi bila ono što jeste da nije jedna od najmanjih država koja pravi najveće gluposti, i to uvek na štetu samoj sebi.

Bogojavljenje u Podgorici – osveštenje vode i plivanje za časni krst (Foto: IN4S)

Ovoga puta, naduti silinom, moćnici su umislili da je narod zreo za raznarođavanje i da će SPC prećutati udar koji su joj spremili. Nakon Njegoša, na tapet su došle crkve i manastiri, vernici, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti Sava, Bogorodica i svi ostali koji sa zidova hramova gledaju one nevernike i podsećaju ih na ono što su bili nekada, a što su sada izdali.

Sve će nekrst otrpeti, ali te poglede ne može nikad, pa su rešili da se obračunaju i sa religijom, što je pokušano toliko puta pre njih, i naravno nije uspelo.

Na ovaj potez vlasti, krenule su litije onih koji ne priznaju nijednu vlast sem božje. Gospod se uvukao među narod i pokrenuo molitve koje su zaglušile sve one bezbožničke povike i namere. Sad vidimo narod koji se smrzava po ulicama Crne Gore, ali ga greje ljubav prema Gospodu i prema svetinjama koje su ga mnogo puta do sada branile, rastavljene sastavljale, lečile, rađale i čudima spasavale od bujice istorije koja ovde naleće niotkuda i veoma često.

Molitveno okupljanje u Baru, 19. 1. (Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska)

Crna Gora postala je mesto na kom se molitvom, liturgijama, svećama, ljubavlju i sabornošću ne brani samo država, sloboda, crkva, već su ti ljudi veliki bedem odbrane Kosova i Metohije i kosovskog zaveta. Ako Crna Gora, koja je isplivala iz krvavoga kosovskog potopa kao škrinja sa blagom, padne, onda će pasti i Kosovo. Ne mora zvanični vrh države da bude saglasan sa tim da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, ali narod koji ovih dana šeta to zna. Kad već taj isti narod niko nije pitao ništa, on je rešio da sam progovori glasom glasnijim od svakog ugnjetavanja.

Milan Ružić (Izvor: Iskra)

Sad čujemo molitvu Srba iz Crne Gore nadaleko. Čujemo je u Rusiji. Taj glas pravoslavlja se pronosi svetom i ljulja crkvena zvona širom vaseljene. Istina je da male države ne pokreću velike ratove, ali je i istina da male države pokreću velika čuda.

Svedočimo biblijskim slikama naroda koji se samo molitvom bori protiv zabludelih i raskrštenih. Oni na narod udaraju mržnjom, narod na njih ljubavlju. Oni udaraju bičem, narod kandilom. Oni navaljuju batinama, narod milovanjem. Oni navaljuju pretnjama, narod molitvom. Oni prete zakonom, a narod preti pravdom.

Oni koji prete, nikada neće pustiti Gospoda u svoje srce, a Gospod njih pušta u svoje. Po ugledu na svog Oca, i ovaj narod koji sada šeta zarad svoje duše i svoje dece, a najpre svoje vere, oprostiće im ako se pokaju, a oni narodu neće nikad.

U tome je razlika između Srbina pravoslavca i Montenegrina – Srbin čeka raširenih ruku i spremnog oproštaja, a onaj drugi raširenih vrata tamnice i spremnih bukagija.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Iskra, 20. 1. 2020)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: