fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milan Ružić: Filipu Davidu, odgovor

Pisac, barem ga tako oslovljavaju, Filip David, izjavio je da Kosovo nije Srbija, niti će ikada biti i kako ovo svi u Srbiji znaju, ali je tako nešto teško reći. Međutim, ne vidim da je njemu bilo teško da izjavi nešto ovako skandalozno, pre svega netačno, a posle svega zlonamerno i idiotsko.

Izvor: N1

Naravno, znajući prirodu takvih pseudoumetnika, ovo ne može biti ništa drugo do preporuka za neke nove izvore finansiranja ili nametanje sebe kao favorita nekom drugom žiriju za neke nove književne nagrade.

Našao je za shodno da spomene i kako Srbija sada propušta priliku za istorijski dogovor sa Albancima. Ali Filip David zaboravlja da se sa okupatorima, teroristima i siledžijama ne pregovara i da postoji nešto iznad materijalne koristi. Međutim, s obzirom na njegove izjave, verovatno smatra da ne postoji ni ništa ispod časti.

Kako iko ko sebe smatra Srbinom, barem na određeno vreme, može nešto ovako izjaviti o Kosovu i Metohiji? Kako ljudi poput Davida koga hrani ova država može govoriti o tome da Srbija ne zna šta radi i da ima loše odnose sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Makedonijom? Jesmo li mi Srbi krivi za loše odnose sa separatistima i NATO poslušnicima, sa onima koji su nas trpali u logore i sa onima koji nemaju pojma šta rade?

Milan Ružić (Izvor: Iskra)

Filip David se često ponaša kao da ne zna da li je Srbin ili je nešto drugo, pa tako često kao da pomeša šta mu je ime, a šta prezime.

Ovoga puta je pomešao mnogo stvari.

On je karijeru gradio na dobrim književnim pozicijama, govorim o funkcijama, ali je neretko isticao i činjenicu da su mu roditelji stradali u nacističkom logoru, što je njegovim delima, da se ne lažemo, privuklo neki deo publike, ali ga je i politički aboliralo od svega što je posle činio. Svaki književnik se trudi da piše, ali neki se više trude da krenu putem poslušnik-disident-mučenik-velikan, što je autoput ludila koji mnogi od njih pređu samo u svojoj glavi.

Morao bi David prihvatiti i realnost da je možda nešto drugo došlo po svoje, pa bi nekada valjalo oćutati kada dobije nagon da otvori usta. Neka višak reči prospe na papir, a ne na Kosovo.

Podsetiću i da je Filip David bio gost (ili moderator) prilikom gostovanja baba-Hitlera – Herte Miler u Beogradu. Dakle, sa njom je delio binu. Posle onakvih gadosti koje je ćerka jednog SS-ovca izrekla u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Filip David (logoraš i sin logoraša) nije prekinuo program, niti je na bilo koji način zaustavio rafale Herte Miler po Srbima kojima Filip David, valjda, pripada.

Vođen analogijom ovog navodnog pisca i bivšeg čoveka, moram zaključiti sledeće… Filip David nikada nije bio, niti će ikada biti pisac, kao što neće biti ni čovek koji bi bio spreman da brani svoj identitet, stradalnike iz svoje porodice i državu kojoj tvrdi da pripada, pa čak ni pred Hertom Miler.

Oprema: Stanje stvari

(Iskra, 8. 6. 2019)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: