Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Memorijalu ime po Sajmištu

Datum objave: subota, 21 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Komisija za memorijalni kompleks odbila nacrt propisa Ministarstva rada. Matić: Neprihvatljivo da se kompleks zove Ustanova spomen-žrtve

U Spasićevom paviljonu, planiranom za muzej Holokausta, nalazi se teretana ,foto N.Fifić
U Spasićevom paviljonu, planiranom za muzej Holokausta, nalazi se teretana ,foto N.Fifić

Komisija za Staro sajmište složila se na sednici u petak, uprkos disonantnim tonovima koji su se mogli čuti, da ne prihvati Nacrt zakona o ovom memorijalu koji je predložilo Ministarstvo za rad, uz korekcije Sekretarijata za zakonodavstvo, saznaju “Novosti”.

– Članovi Komisije bili su za to da zakon bude “leks specijalis”, koji bi bio usvojen zajedno sa statutom kojim se jasno definiše autonomija muzeja koji će postojati unutar Memorijala – objašnjava za naš list Veran Matić, član Komisije. – Imovinski poslovi i uslovi za eksproprijaciju zemljišta na kome će se nalaziti Memorijal trebalo bi da budu realizovani efikasno, uz zakon koji bi to omogućio kao u slučaju “Beograda na vodi”.

To, praktično, znači da zakon mora precizno da obuhvati sve parcele na kojima se nalazio logor za vreme Drugog svetskog rata, uključujući i lokaciju Topovske šupe, koja bi takođe bila deo novog muzejskog kompleksa.

U Nacrtu zakona koji je ponuđen Komisiji nigde se u imenu Memorijala ne pominje Staro sajmište, već samo Ustanova spomen-žrtve. Većina članova Komisije bila je za to da u imenu mora postojati odrednica Sajmište ili Staro sajmište.

– Ja sam za to da se zove Memorijalni centar Staro sajmište, jer mi se čini da je ime Ustanova spomen-žrtve previše apstraktno, dok Memorijalni centar Staro sajmište izaziva jasne emocije, pijetet i empatiju – kaže Matić.

Sa ovim se slaže i Haris Dajč, takođe član Komisije.

– Nacrt koji smo dobili je na mnogo mesta nepotpun i nedorečen. Osim što se u imenu Memorijala ne pominje Sajmište, u njega nisu uključene ni Topovske šupe, na čemu insistiramo. Komisija se usaglasila oko sedam predloga i verujemo da će se oni naći u novom nacrtu, koji bi trebalo da nam bude dostavljen do sledeće sednice, 21. avgusta – kaže Dajč.

Veran Matić,foto Tanjug
Veran Matić,foto Tanjug

O Nacrtu će se izjasniti i Međunarodni savet, koji je Komisija formirala, sačinjen od stručnjaka, na čelu sa direktorom Centra “Simon Vizental” Efraimom Zurofom. Očekuje se da o Nacrtu bude vođena i adekvatna javna rasprava.

DIREKTOR JOŠ NIJE BIRAN

Komisija je do sada održala više od 80 sastanaka. Za to vreme Srbija još nije dobila ni zakon ni Memorijal u kom će se nalaziti muzeji Holokausta, genocida nad Srbima i Porajmosa.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Kasne i zakon i memorijal

Nemanja Z. Stefanović: Šta bi sa memorijalizacijom Starog …

Jedan memorijal, pod kapom vlade


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top