Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kasne i zakon i memorijal

Datum objave: petak, 20 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Nezadovoljstvo zbog sporosti u donošenju propisa za kompleks Staro sajmište. Za ustanovu spomen-žrtve biće nadležno Ministarstvo kulture

U glavnu kulu nedavno se uselila porodica Foto N. Fifić
U glavnu kulu nedavno se uselila porodica Foto N. Fifić

Ni posle brojnih najava da će Srbija ove godine dobiti zakon o Starom sajmištu tj. zakon o ustanovi spomen-žrtve, od toga još nema ništa, a i od izgradnje memorijalnog centra smo prilično daleko. U Centralnu kulu, u kojoj su se godinama nalazili ateljei umetnika i koju su gradske vlasti iselile, nedavno se uselila jedna romska porodica.

I Italijanski i Češki paviljon imaju stanare, pa je pitanje kada će biti osposobljeni za rekonstrukciju, dok se u Turskom paviljonu, u kome je bila logorska mrtvačnica, nalazi restoran. Spasićev paviljon, gde je bila bolnica, i koji je planiran za muzej Holokausta, privatizovan je još devedesetih i tu se nalaze teretana, restoran…

Komisija za Staro sajmište sastaje se danas i, po verovanju njenog predsednika, episkopa Jovana Ćulibrka, mogla bi da kaže poslednju reč o nacrtu zakona.

– Komisija će se izjasniti o nacrtu zakona Ministarstva rada i nadam se da će posle toga ući u redovnu proceduru – rekao je episkop Jovan za “Novosti”.

Zakonom nisu zadovoljni u jevrejskoj zajednici, ali ni u samoj komisiji. Jedan od članova, Haris Dajč, zamera što nije jasno da li logor Topovske šupe ulazi u sastav memorijala.

Ne zna se ni pod čijom “kapom” će biti memorijal i u kom statusu. Biće sastavljen od četiri zgrade – muzeja Holokausta, genocida, Porajmosa i zgrade u kojoj će biti prikazan istorijat Sajmišta. Ovi muzeji neće imati očekivanu autonomiju, već jednog direktora i biće pod ingerencijom Ministarstva kulture.

Veran Matić, član Komisije, potvrđuje da je izmenom nacrta ustanova ostala bez posebnog statusa:

– Sada je predviđeno da osnivač bude Ministarstvo kulture, a odredbe zakona su vrlo široke, pa će sve specifičnosti institucija unutar ustanove više paralizovati rad nego što će ga omogućiti. Uostalom, i samo to Ministarstvo dalo je negativno mišljenje o nacrtu. Planirano je da se u memorijal unese Muzej genocida sa svim kontroverznim nasleđem, a nije predviđena najšira autonomija muzeja Holokausta, niti pomoć za muzej Porajmosa.

HITNA PROCEDURA

Veran Matić kaže da je predstavljena i ideja da zakon bude usvojen po hitnom postupku, jer se za dve godine navršava 75 godina od proboja logora:

– Ministarstvo i Vlada su nedopustivo odugovlačili sa radnom verzijom zakona, a onda su sve izmenili.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Nemanja Z. Stefanović: Šta bi sa memorijalizacijom Starog sajmišta?

Jedan memorijal, pod kapom vlade

Veran Matić predstavnik za regionalnu saradnju Komisije za Staro sajmište
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top