Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Меморијални центар Јад Вашeм – Идентификовано четири милиона жртава холокауста

Датум објаве: среда, 2 фебруара, 2011
Величина слова: A- A+

Јад вашим

У Меморијалном центру холокауста Јад Вашeм у Јерусалиму саопштено је у уторак да је идентификовано две трећине Јевреја убијених у холокаусту у Другом светском рату, што је укупно четири милиона имена

„У последњој деценији успели смо да додамо око 1,5 милиона имена жртава у базу података, повећавајући за неких 60 процената информације коју смо имали”, рекао је управник Јад Вашeма, Авнер Шалев. Он је истакао да су нацисти тежили не само да униште Јевреје већ да избришу свако сећање на њих.

“Једна од централних мисија Јад Вашeма од оснивања, проналажење имена сваке жртве и личне приче, довела је до неуморних напора да се имена обнове и идентификују што је више могуће од свих шест милиона Јевреја које су убили нацисти и њихови сарадници”, казао је Шалев.

Јад Вашeм је 2004. године покренуо на својој wеб страници Централну базу података имена жртава холокауста (схоах на хебрејском језику).

Истовремено је покренут нови пројекат проналажења непознатих имена. Имена су нађена преко Страница сведочења, посебних формулара који су попуњавани на темељу сведочења људи који су се сећали жртава и комбиновањем са архивским листама и документацијама имена.

Од четири милиона сада познатих имена око 2,2 милиона (55 одсто) стигло је са Страница сведочења и разних архивских извора и послератних пројеката комеморација. У свом саопштењу Шалев је изразио скептицизам да ће утврдити индетитети свих преосталих два милиона жртава нацистичког режима.

„Сумњам да ћемо доћи до сваког имена“, изјавио је Шалев. Он је мислио на тешкоће приликом идентификовања смрти или опстанка младих особа али и оних који су премештани по камповима смрти у Европи. Авнер Шалев је најавио да ће трагање бити настављено како би се пронашла непозната имена жртава и да се коришћењем технологије а ради сећања с тим именима упозна свет. Он је изразио наду да ће истраживачи у наредним годинама успети да идентификују имена макар пет милиона жртава. Процена од шест милиона жртава, подсећа он, је добијена на бази предратног пописа Јевреја који су живели у областима где су Јевреји одвођени у кампове смрти или убијани на други начин.

Александер Аврахам, водич у Холу сећања у Јад Вашeму, рекао је да су у последњих пет година повећани напори да се пронађу имена тамо где су већином била непозната.

“Постигли смо велики напредак. У 2005. години смо знали имена 20 одсто Јевреја убијених у Украјини, данас знамо 35 одсто, у Белорусији постотак је повећан с 23 на 37, у Пољској (рачунајући границе из 1938.) са 35 на 46, у Мађарској са 45 на 65 и Грчкој са 35 на 70 одсто”, рекао је Аврахам. У Западној Европи су често чуване листе Јевреја и депортација, па је идентификација била лакша, а у земљама источне Европе и бившег СССР-а, као и у Грчкој података није било довољно.

Јад Вашeм у Јерусалиму поседује највећу архиву о холокаусту, са 130 милиона докумената, 385 хиљада фотографија, 2,2 милиона страница сведочанстава и око 200 хиљада сати аудио и визуелне документације.

Извор: e-NOVINE

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top