fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Мастиловић: Лажни историјски мит сарајевских памфлетиста историографије

Историчар Драга Мастиловић изјавио је да је БиХ као државни пројекат утемељена на неколико крупних историјских лажи, међу којима је и успостављање историјских паралела између Другог свјетског рата и грађанског рата у БиХ 1992-1995. године.
Историчар Драга Мастиловић

-БиХ као државни пројекат утемељена је на неколико крупних историјских лажи, од којих су главне смишљене и пласиране још у вријеме аустроугарске управе, а на које су се касније додавале и дограђивале друге лажи, да би данас све оне заједно биле доведене до апсурда- рекао је Мастиловић Срни.

Једна од тих крупних историјских лажи, веома популарних у данашње вријеме у једном дијелу БиХ, указао је он, јесте и успостављање историјских паралела између Другог свјетског рата и грађанског рата у БиХ 1992-1995. године.

-Потпуно супротно историјским чињеницама, а често супротно и здравом разуму, настоји се успоставити мит о некаквој `фашистичкој агресији` на БиХ 1992. године и њеним `браниоцима`, а који су, гле чуда, често потомци баш оних који су у току Другог свјетског рата попуњавали војне `постројбе` Независне Државе Хрватске /НДХ/ у много већој мјери него одреде партизанских антифашистичких снага- истакао је Мастиловић, који је декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментаришући настојања бошњачких лидера, прије свега Бакира Изетбеговића, да поистовјети борбу савезника против фашизма у Другом свјетском рату са борбом припадника такозване Армије БиХ у грађанском рату против Срба, Мастиловић је подсјетио и на неоспорну историјску чињеницу да су партизанске јединице све до јесени 1943. године углавном попуњавали Срби и то у огромном проценту у односу на остале народе, али се поставља питање ко је све на простору БиХ попуњавао јединице НДХ.

Он је, ради оријентације, навео само један од многих примјера – Злогласну 29. дјелатну бојну НДХ која је, под командом натпоручника Јосипа Курелца, у току Другог свјетског рата била стационирана у Сребреници и, према подацима из јуна 1943. године, чинило ју је 136 муслимана и 140 Хрвата, именом и презименом.

Муслимани су, напоменуо је Мастиловић, углавном били из редова домаћег становништва док су Хрвати углавном били доведени из Славоније, али их је било и из других дијелова НДХ.

Он је истакао да је та злогласна „бојна“ починила грозне злочине у Сребреници и околини над српским народом, а само у току 14. и 15. јуна 1943. године у Сребреници, Витловцу, Залазју и Брежанима убила је више од 220 Срба, од којих скоро 80 дјеце.

Мастиловић је упозорио да се класичном замјеном теза о фашистима и антифашистима данас у Сарајеву настоји спојити неспојиво, а највеће жртве фашизма у периоду 1941-1945. године прогласити фашистима у периоду 1992-1995. године.

-Може се само замислити какве би се историјске фантазије данас у Сарајеву причале да су којим случајем Срби у БиХ попуњавали Хитлерове дивизије попут муслиманске 13. СС `Ханџар` или хрватске 369. `Вражије` дивизије- рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, једина војска која би се могла довести у контекст са аутентичним насљедницима и чуварима антифашистичких традиција партизана из Другог свјетског рата била је 1992. године Југословенска народна армија, чије су голобраде припаднике исти ти „златни љиљани“ и остали припадници „антифашистичке“ такозване Армије БиХ немилосрдно убијали док су, сједећи на камионима скрштених руку, покушавали да напусте пакао „антифашистичког“ Сарајева 1992. године.

Он је подсјетио да су ти чувари традиција партизанске војске из Другог свјетског рата доживјелу у Сарајеву 1992. године исту судбину коју су доживљавали антифашисти у Сарајеву у периоду Другог свјетског рата.

-Оне који су 1992. године у Сарајеву на својим капама носили партизанску звијезду петокраку убијали су баш они они који су на капама носили `златне љиљане`, а који се данас покушавају прогласити насљедницима антифашистичких традиција.

Да апсурд буде већи, управо на страдању тих голобрадих младића у униформама ЈНА, ужурбани сарајевски памфлетисти историографије данас, упорном замјеном теза, покушавају градити још један лажни историјски мит – мит о `одбрани Сарајева од агресије` 1992. године- закључио је Мастиловић у изјави Срни.

Извор: КАТЕРА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: