Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Malešević: O stradanju Srba prema pedagoškom principu Instituta „Jad Vašem“

 Dane Malešević Foto: RTRS
Dane Malešević Foto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ocijenio je danas da je veoma značajno izučavanje tematike o stradanju Srba, Jevreja, Roma i drugih naroda u logoru Jasenovac u Donjoj Gradini prema pedagoškom principu Instituta „Jad Vašem“ u Izraelu.

Malešević se danas obratio učesnicima seminara u Kozarskoj Dubici, koji se za profesore istorije i srpskog jezika organizuje četvrti put zaredom u saradnji Republičkog pedagoškog zavoda sa Memorijalnim centrom „Jad Vašem“ iz Izraela.

„Ovo predavanje je značajno jer će naši nastavnici i profesori srpskog jezika i istorije prenijeti metodologiju izučavanja Holokausta drugim nastavnicima, a učenicima prenijeti istinu o stradanju u Jasenovcu i Donjoj Gradini, ali ne samo putem pukih brojki ili bolne statistike, nego tako da svaka žrtva koja je tamo ubijena ima svoje ime i prezime i svoju prošlost“, rekao je Malešević novinarima.

On je istakao da je žrtvama Jasenovca i Donje Gradine oduzeta budućnost samo zato jer su bili drugačiji – Srbi, Jevreji, Romi ili što su bili komunisti.

„Svi profesori koji će proći ovu radionicu ove godine imaju od koga da nauče i ja računam da ćemo svoju obavezu prema žrtvama u Jasenovcu i Donjoj Gradini, svim tim silnim ljudima koji su izginuli i koji su na svirep način ubijeni, na neki način odužiti, jer ćemo na naše mlade naraštaje prenijeti obavezu da se ne zaboravi, obavezu sjećanja na sve naše pretke“, rekao je Malešević.

Učesnicima seminara u Kozarskoj Dubici obratili su se i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović i direkor Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“ Tanja Tuleković.

Prezentaciju i diskusiju o pedagoškim aspektima posjete Memorijalnim centrima vodi Hava Baruh iz memorijalnog centra za jevrejske žrtve holokausta „Jad Vašem“, a predavanje će u poslijepodnevnim časovima biti nastavljeno u Spomen-području „Donja Gradina“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Novi zločin nad žrtvama Jasenovca | Jadovno 1941.

Svu energiju usmjeriti na očuvanje srpskog jezika | Jadovno 1941.

MALEŠEVIĆ: NIKADA NE ZABORAVITI GENOCID U …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: