fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Макормик: Хапшење Павелића био превелики ризик за САД и Ватикан

Амерички историчар Роберт Макормик изјавио је да је Ватикан веома добро знао за злочине у Независној Држави Хрватској (НДХ), а да је хапшенје хрватског ратног злочинца Анте Павелића спријечено јер је неко закључио да је то превелики ризик за Ватикан и САД.

Роберт Макормик; ФОТО: Д. Дозет

 “Ватикан је веома добро знао шта се догађа у НДХ, њихови представници били су присутни у Хрватској током рата”, каже Макормик, који је аутор кнјиге “Хрватска под Антом Павелићем: САД, усташе и геноцид у Другом свјетском рату”.

Макормик оцјењује да би документи из периода Другог свјетског рата које Ватикан ставља на располаганје требало да пруже важне информације о бијегу Павелића.

“До сада доступни документи указују да је Павелић могао бити ухапшен у Риму. Издата је наредба за нјегово хапшенје, али није јасно ко је то урадио и ко је о нјој расправлјао. На дну налога за хапшенје писало је – не дирати! Очигледно је неко заклјучио да је хапшенје Павелића превелики ризик за Ватикан и за САД”, каже Макормик за “Вечернје новости”.

Он наводи да је могуће да је постојала желја да се Павелић задржи у Аргентини са надом да ће у будућности бити искоришћен за дестабилизацију Титове владе.

“У погледу многих ратних злочинаца НДХ, то је значило да је свако са антикомунистичким ставовима, Павелић на примјер, био потенцијални савезник Америке и Запада”, указује Макормик.

Он напомиње да је Павелић имао предност јер је био “побожни католик”, који је ишао на аудијенције код папе Пија Дванаестог и свакодневно је присуствовао мисама у вријеме док је био поглавник.

САД и Стејт Департмент, како истиче, нису знали гдје се Павелић налазио од 1945. до 1947. године, али да нема сумње да су га контраобавјештајне службе САД лоцирале у Италији 1947. и 1948. године, и указује да то потврђују записи америчке владе.

Макормик наводи да је прилично јасно да је римокатолички свештеник Крунослав Драгановић организовао Павелићево бјекство уз помоћ “можда чак и римокатоличких вођа у Ватикану”.

“У суштини, Павелића је спасао договор склопљен између Драгановића и америчког контраобавјештајног корпуса који је био заитнересован за премјештање из Европе одређених људи и њихове имовине, међу којима су неки били умијешани и у геноцидне радње или друге облике ратног злочина”, истиче Макормик.

Он наводи да су САД тада више биле заинтересоване да се увјере да Италија неће постати комунистичка и да искористе Католичку цркву за помоћ у поразу комунистичких елемената на италијанским изборима.

Извор: Глас Српске


Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: