Luburić predvodio ubijanje Srba u Jasenovcu

Datum objave: nedelja, 1 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

U ustaškom logoru smrti Jasenovac od 1. do 3. januara 1942. godine ubijeno je više od 260 zatočenika srpske nacionalnosti, podsjećaju iz Udruženja “Jadovno 1941”.

Vjekoslav Maks Luburić
Vjekoslav Maks Luburić

Prema svjedočenju više preživjelih logoraša, među ubijenima se nalazio i veći broj stanovnika Sarajeva, dotjeranih u logor 24. decembra, kao i određeni broj stanovnika Pakraca i okolnih sela, dotjeranih u logor 25. decembra 1941. godine.

Najodgovorniji za ovaj zločin bio je upravnik logora Vjekoslav Maks Luburić koji je odabrao logoraše koji će biti ubijeni.

Selo Kirin, kod Vrginmosta u Hrvatskoj, opljačkano je i spaljeno 2. i 3. januara 1942. godine, a ubijeno je 18 srpskih stanovnika.

Veće stradanje stanovništva osujećeno je partizanskim otporom i evakuacijom stanovništva prema Petrovoj gori. Publikovani su poimenični podaci o stradalima.

Ustaše su 3. januara 1942. godine na planini Papuk u zapadnoj Slavoniji popalile i opljačkale srpska sela Gornje Vrhovce, Kantarovce, Kruševo, Šušnjare, Cicvare, Grđavicu, Bjelajce, a mnoge srpske civile žive bacale u vatru.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Svjedočanstvo o zločinu u logoru Slana na Pagu

Vraćanje „korenima“ hrvatske državnosti

Jadovno: Zaboravljeni genocid
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top