fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Luburić predvodio ubijanje Srba u Jasenovcu

U ustaškom logoru smrti Jasenovac od 1. do 3. januara 1942. godine ubijeno je više od 260 zatočenika srpske nacionalnosti, podsjećaju iz Udruženja „Jadovno 1941“.

Vjekoslav Maks Luburić
Vjekoslav Maks Luburić

Prema svjedočenju više preživjelih logoraša, među ubijenima se nalazio i veći broj stanovnika Sarajeva, dotjeranih u logor 24. decembra, kao i određeni broj stanovnika Pakraca i okolnih sela, dotjeranih u logor 25. decembra 1941. godine.

Najodgovorniji za ovaj zločin bio je upravnik logora Vjekoslav Maks Luburić koji je odabrao logoraše koji će biti ubijeni.

Selo Kirin, kod Vrginmosta u Hrvatskoj, opljačkano je i spaljeno 2. i 3. januara 1942. godine, a ubijeno je 18 srpskih stanovnika.

Veće stradanje stanovništva osujećeno je partizanskim otporom i evakuacijom stanovništva prema Petrovoj gori. Publikovani su poimenični podaci o stradalima.

Ustaše su 3. januara 1942. godine na planini Papuk u zapadnoj Slavoniji popalile i opljačkale srpska sela Gornje Vrhovce, Kantarovce, Kruševo, Šušnjare, Cicvare, Grđavicu, Bjelajce, a mnoge srpske civile žive bacale u vatru.


Vezane vijesti:

Svjedočanstvo o zločinu u logoru Slana na Pagu

Vraćanje „korenima“ hrvatske državnosti

Jadovno: Zaboravljeni genocid

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: