Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Ljeljak: Srbi sami ratovali na Kozari – ustaše spasavale djecu!?

Ustaška propaganda trese hrvatsku desnicu i jedan broj medija, pa je najnovije “otkriće” istorijskih revizionista da su srpsku djecu sa Kozare “ubijali partizani i četnici, dok su ih ustaše i časne sestre spasavali”.

Ustaše sprovode decu i žene sa Kozare © WIKIPEDIA/MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE
Ustaše sprovode decu i žene sa Kozare
© WIKIPEDIA/MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE

Jedan od brojnih samozvanih “istraživača” dešavanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ Roman Leljak, kojeg desni portali predstavljaju kao “slovenačkog publicistu i istraživača Udbinih arhiva”, tvrdi da je na hiljade srpske djece na Kozari stradalo zbog “partizanskog i četničkog ustanka”.

Za njega su ustaše spasioci srpske djece, a “dom u Jastrebarskom”, u kojem su dovođene hiljade srpskih siročića mjesto gdje su oni “zbrinuti” kod časnih sestara.

Jedan od proustaških “istraživača”, tvrdi da su priče o mučenju i umiranju srpske djece zbog ustaških nedjela – “grozna laž”.

Pošto su Srbi, podijeljeni na partizane i četnike, ratovali jedni protiv drugih, srpski mališani sa Kozare našli su se u šumama, a kako je u to doba na Kozari bilo hladno mnogi su se razboljeli, piše ovaj revizionista, kojeg
citiraju brojni portali u Hrvatskoj.

On na kraju napominje da je “svega 17 odsto” mališana umrlo u tim “domovima” u NDH, a da su ostali spaseni.

Tako su nakon masovne i svakodnevne negacije zločina u konclogoru Jasenovac, veličanja NDH i falsifikovanja njenog nacističkog karaktera, te pravnog ozvaničenja nekih ustaških simbola, poput pozdrava “Za dom spremni!”, brojni desničarski portali počeli da negiraju i zločine na Kozari.

Prema tim “tumačenjima”, Srbi su sami izazvali rat na Kozari, pa su se ubijali između sebe, popalili ogroman broj sela, ubili hiljade civila i sami bili odgovorni za pogrom sopstvene djece.

Jedan broj istoričara u Hrvatskoj i regionu konstatuje da su ustašizacija i revizija istorije poodmakli, te da hrvatska vlast “pere ruke” od neoustaškog sentimenata koji se “uselio” u hrvatsko društvo i medije.

Ono što je nezamislivo u Njemačkoj ili drugim zemljama na čijem tlu su postojali koncentracioni logori i vršen genocid – da se pravda zločin, a žrtve okrivljuju za svoju sudbinu – u Hrvatskoj je postalo sasvim uobičajeno, kao izvještaj o vremenskoj prognozi, upozoravaju liberalni mediji.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Spisak pobijene dece u logoru Jasenovac | Jadovno 1941.

Zašto i od koga su djeca sa Kozare dovedena u poziciju da ih …

Svedok strašnog pokolja | Jadovno 1941.

Ivo Anić: Djeca s Kozare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: