Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Zagreb ucjenjuje i ponižava Srbiju

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da Hrvatska ne želi da sa Srbijom uspostavi iskrene i partnerske odnose već vodi politiku ucjenjivanja i ponižavanja Srbije.

Miodrag_linta_1
Predsjednik Saveza Srba iz regiona
Miodrag Linta

Linta kaže da je dokaz za to i najnovije saopštenje Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kojim, tobože, podržava napore Srbije u približavanju EU, ali za otvaranje poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i ljudska prava, traži da Srbija mora da ispuni određene uslove.

– Među tim uslovima su poštivanje ljudskih prava, posebno manjinskih, to jest da obezbijedi veće učešće Hrvata u Skupštini Srbije, puna saradnja sa Haškim tribunalom, odnosno izručenje /lidera Srpske radikalne stranke Vojislava/ Šešelja i reforma pravosuđa koja uključuje ukidanje nadležnosti Srbije za ratne zločine na području bivše Jugoslavije – naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da je vrhunska drskost to što Hrvatska traži od Srbije poštivanje manjinskih prava, a preostali Srbi u Hrvatskoj su, zbog divljanja pristalica ustaškog pokreta, postali najugroženija manjina u Evropi i ne mogu da koriste ćirilicu u javnom životu i da vrate otetu imovinu.

– Vrhunska je drskost da Hrvatska traži od Srbije da izruči Šešelja Haškom tribunalu, a taj isti sud je oslobodio ratne zločince /Antu/Gotovinu i /Mladena/Markača koji su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa /Franjom/Tuđmanom s ciljem protjerivanja Srba – naveo je Linta.

On je ocijenio da je vrhunska drskost i to što Hrvatska traži od Srbije da promijeni zakon koji joj omogućava da sudi ratnim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije, a istovremeno otvoreno krši preuzete obaveze o kažnjavanju svih odgovornih za ubistvo srpskih civila i zarobljenika, navodi se u saopštenju.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je juče da se za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU čeka još odobrenje Hrvatske i da Zagreb može da uspori evropske integracije Srbije, ali da to ne bi bila dobra poruka.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Linta: Nova Vlada Hrvatske antisrpska | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: