Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Srbi u Federaciji BiH diskriminisani

Miodrag Linta Foto: Novosti.rs
Miodrag Linta Foto: Novosti.rs

Položaj Srba u Federaciji BiH nije dobar, jer ih nadležne kantonalne i federalne vlasti diskiminišu, saglasili su se danas zamjenik predsjednika skupštinskog odbora za Srbe u dijaspori Miodrag Linta i poslanik u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Slaviša Mihajlović.

Linta i Mihajlović su poslije sastanka u Skupštini Srbije novinarima rekli da je došlo vrijeme da se zvanične institucije Srbije i Republike Srpske još više uključe u “zaštitu” Srba u regionu.

Linta je ocijenio da zvanično Sarajevo stalno govori o mutlietičnosti, ali da su u svakom kantonu dominantni Bošnjaci ili Hrvati.

On je prenio da je sa Mihajlovićem razgovarao o aktivnostima i mjerama da se zaustavi proces nestajanja Srba sa tih područja, posebno u četiri opštine gde Srbi čine većinu – Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac.

Linta je dodao da se sa Mihajlovićem saglasio da je potrebno da Srbija imenuje dirktora Konzularne kancelarije u Drvaru, podsjećajući da je odluka o tome donijeta prije nekoliko godina.

– Bilo bi značajno da Srbija pomogne regionalne projekte koji imaju kapitalni značaj za Srbe na tom području, kao što je izgradnja regionalne bolnice u Drvaru – smatra Linta.

On je kao posebno značajno izdvojio inicijativu za osnivanje zajednice srpskih opštna po uzoru na evropske standarde i belgijski model, gdje većina u lokalalnoj samoupravi, iako manjina u tom entitetu, može da formira svoje zajednice koje bi imale nadležnosti kao šo su obrazovanje, kultura, zaštita životne sredine…

– Veoma je interesantna inicijativa da se sazove regionalna donatorska konferencija za ekonomski razvoj tog područja – naveo je Linta.

Mihajlović je istakao da je sa Lintom razgovarao da se što adekvatnije i bolje zaštite Srbi u Federaciji BiH, gdje je, kako je rekao, stanje alarmantno.

– Od konstitutivnog naroda svedeni smo na manjinu koja je izgubila sva prava naroda – rekao je Mihajlović.

On je istakao da je, za budućnost Srba u regionu i Federaciji, veoma važan dijalog kako da se zvanične instutucije Srbije stave u funkciju zaštite Srba koji žive u Federaciji BiH.

– Spas jedino možemo očekivati uz zvaničnije i kvalitetnije uključivanje zvaničnih instiucije Srbije i Srpske – rekao je Mihajlović.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Linta: Karamarkova izjava o Pupovcu licemerje | Jadovno 1941.

Linta: Hrvatsko pravosuđe štiti ratne zločince | Jadovno 1941.

Linta: Nova Vlada Hrvatske antisrpska | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: