Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Линта тражи да се поштује закон о правима мањина

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/linta.jpg

Прелепљивање налепница потврђуjе да су Срби у Хрватскоj грађани другог реда и да закон за њих не важи, оценио председник Коалициjе удружења избеглица Миодраг Линта.

Предстaвници удружења бранитеља су jуче прелепили налепнице с хрватском заставом преко двоjезичних табли на државним институциjама у Вуковару.

Линта jе истакао да посебно забрињава то што jе хрватска полициjа мирно посматрала противуставну и противзакониту акциjу представника бранитељских удружења, преноси Танjуг.

Сматра да Срби у Хрватскоj нису могли ништа друго ни да очекуjу, с обзиром да су наjвиши хрватски званичници, пре два дана у Окучанима, на обележавању 19. годишњице акциjе “Бљесак”, рекли да jе то “велики дан за Хрватску и дан победе и дан одбране њене слободе и демократиjе”.

Ниjедном речjу нису поменули српске жртве и уставну и законску обавезу државе да процесуира одговорне за убиство 283 Срба, међу коjима 57 жена и деветоро деце у акциjи “Бљесак”, упозорио jе Линта.

Линта jе позвао Европску комисиjу, посебно комесара за правосуђе Вивиjан Рединг, да затражи од Хрватске да поштуjе у пракси, а не само декларативно, Уставни закон о правима националних мањина коjи jе усвоjен jош 2002. године.

Спровођење поменутог закона била jе jедна од обавеза коjу jе Хрватска преузела током преговора о поглављу 23 “Правосуђе и људска права”.

У наведеном закону и онима коjи из њега произилазе, Срби имаjу право на слободну употребу српског jезика и ћириличног писма у општинама и градовима где их jе више од 33 одсто, подсетио jе Линта.

Навео jе да према резултатима пописа из 2011. године, Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града – Вуковару и Врбовском.

“Хрватска не поштуjе у пракси одредбу Уставног закона о правима националних мањина, коjи Србима гарантуjе пропорционално запошљавање у општинама и градовима гђе их jе више од 15 одсто и у жупаниjама гђе их jе више од пет одсто”, предочио jе Линта.

 

Извор: РТС

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: