Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Linta: Srbi u Hrvatskoj i FBiH građani drugog reda

Datum objave: četvrtak, 10 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su građani drugog reda jer su doživjeli etničko čišćenje i veliko stradanje, naveo je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANJUG
Miodrag Linta  (Foto: Oksana Toskić)    Foto: TANJUG

Linta je istakao da je položaj Srba u regionu zapadnog Balkana posljednjih godina pogoršan, te da je osnovni problem diskriminacija od nadležnih državnih i lokalnih organa u Hrvatskoj i FBiH, kao i u dijelu zakonodavstva.

“Srbi u Hrvatskoj žive u veoma teškoj situaciji jer ne mogu da vrate svoja oduzeta imovinska i stečena prava ili dobiju pravičnu novčanu naknadu”, naveo je Linta u saopštenju.

On je dodao da hrvatska vlast ne sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji garantuje ravnopravnu upotrebu ćirilice i zapošljavanje u javnom sektoru, ne procesuira ratne zločince hrvatske nacionalnosti i ne preduzima konkretne mjere za ekonomski razvoj krajiškog područja.

Linta je rekao da su Srbi FBiH konstitutivan narod samo na papiru, dok se njihova ustavna prava svakodnevno krše.

“U brojnim institucijama FBiH nema nijednog zaposlenog Srbina, a malobrojni srpski povratnici napuštaju svoju imovinu jer veoma teško ostvaruju prava i nemaju elementarne uslove za održiv ostanak. Tužilaštvo BiH ne podiže optužnice protiv nalogodavaca i počinioca velikih zločina nad Srbima”, naglasio je Linta.

On je istakao da je i položaj Srba u Crnoj Gori i Albaniji veoma težak. Srbi u Albaniji su pred nestankom zbog politike asimilacije u prošlom vijeku koja se nastavlja do današnjih dana.

U Mađarskoj, a posebno u Rumuniji, položaj Srba je zadovoljavajući, zaključio je Linta.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Miodrag Linta: Kampanja se temelji na antisrpskoj retorici

Linta: Milanoviću, prestani sa napadima na Srbiju i njeno rukovodstvo

LINTA NEPRIJATNO IZNENAĐEN PODRŠKOM FSS DAVORU ŠUKERU

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top