Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta pozdravio mišljenje Savjetodavnog komiteta o Hrvatskoj

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je mišljenje Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope da se Hrvatskom širi govor mržnje i nacionalistička retorika i naveo da očekuje da će Savjet Evrope insistirati da Hrvatska u što kraćem roku ispuni sve preporuke za poboljšanje položaja manjina.

Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu
Ustaški simboli: Komemoracija u Blajburgu

Linta je u saopštenju pozdravio i mišljenje Komiteta da Hrvatska ne poštuje svoje međunarodne obaveze u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, obnovu ratom zahvaćenog područja i sopstvene zakone koji se odnose na očuvanja nacionalnog identiteta srpske zajednice.

„Veoma je značajno da je jedna relevantna evropska institucija izašla u javnost sa činjenicama o teškoj situaciji u kojoj se nalaze preostali Srbi u Hrvatskoj, ali i pripadnici romske manjine“, istakao je Linta.

Iz mišljenja Savjeta Evrope, kako navodi Linta, može se vidjeti da Hrvatska krši Okvirnu konvenicju za zaštitu nacionalnih manjina jer ne primjenjuje zakonske odredbe koje Srbima garantuju upotrebu ćirilice i srpskog jezika u javnom životu, kao i zapošljavanje u javnim preduzećima, državnoj upravi, policiji, pravosuđu.

Linta očekuje da će Savjet Evrope insistirati da Hrvatska u što kraćem roku ispuni sve preporuke za poboljšanje položaja manjina koje se odnose na sistematsku i brzu osudu nacionalističke i antimanjinske retorike, ekonomski razvoj krajiškog područja i efikasnu istragu protiv govora mržnje i zločina.

On je podsjetio da je Hrvatska u budžetima za 2012, 2013, 2014, 2015, i ovu godinu drastično smanjila sredstva za ekonomsku obnovu krajiškog područja, koje je tokom rata gotovo potpuno uništeno, kao i za obnovu porušenih kuća i infrastrukture.

Linta podsjeća da je smanjenje budžeta uslijedilo nakon što je Hrvatska krajem 2011. godine potpisala Ugovor o pristupanju sa EU, smatrajući da Brisel više neće pokretati ovo pitanje.

On je ocijenio da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano jer ne kažnjava Hrvate koji su počinili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima, kao ni pojedince i grupe koji šire govor mržnje i podstiču na nasilje prema Srbima i romskoj manjini.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Savjet Evrope Zagrebu: Hitno osudite nacionalističku retoriku

Dignite glas protiv veličanja ustaštva!

Liberasion: Svjetski intelektualci traže smjenu Hasanbegovića

Svjetski mediji o ustašizaciji Hrvatske (VIDEO)

Diplomate u Zagrebu ograđuju se od Hasanbegovića

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: