Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Линта: Нова Влада Хрватске антисрпска

Миодраг Линта
Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је нова хрватска Влада антисрпска узимајући у обзир чињеницу да је изабрана гласовима посланика Домољубне коалиције на челу с ХДЗ-ом и осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша. ХДЗ је у последње три године водио антисрпску кампању и подржавао разбијање двојезичних табли у Вуковару и на крајишком подручју. Такође, ХДЗ не показује спремност да се суочи са властитом прошлоћу и прихвати чињеницу да режим Фрање Туђмана сноси главну одговорност за грађански рат који је вођен деведесетих година јер је био једини начин да протјера Србе и створи готово етнички чисту Хрватску. Поред тога у Влади се налазе двојица министара Мија Црноја и Златко Хасанбеговић који отворено заговорају усташку идеологију и величају једног од највећих злочинаца у људској историји Анту Павелића.

Линта истиче да се нови предсједник хрватске Владе Тихомир Орешковић и његов замјеник Томислав Карамарко јавно противе употреби ћирилице у Вуковару чиме отворено позивају на кршење Уставног закона о правима националних мањина из 2002. године. Линта подсјећа да је спровођење поменутог закона једна од обавеза коју је Хрватска преузела потписивањем Уговора о приступању Европској унији крајем 2011. године. Поред тога, у програму нове хрватске Владе нема ништа о повратку одузетих имовинских и стечених права протјераних Срба, поштовању права преосталих Срба у Хрватској, економском развоју крајишког подручја, процесуирању ратних злочинаца без обзира на националну и вјерску припадност, о обештећењу цивилних жртава рата и др.

Извор: САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА

 

Везане вијести:

Линта: Срби у Хрватској и ФБиХ грађани другог реда

Линта: Подизање оптужнице супротно сваком праву

Линта тражи да се поштује закон о правима мањина

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: