fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/linta.jpg

Prelepljivanje nalepnica potvrđuje da su Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda i da zakon za njih ne važi, ocenio predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Predstavnici udruženja branitelja su juče prelepili nalepnice s hrvatskom zastavom preko dvojezičnih tabli na državnim institucijama u Vukovaru.

Linta je istakao da posebno zabrinjava to što je hrvatska policija mirno posmatrala protivustavnu i protivzakonitu akciju predstavnika braniteljskih udruženja, prenosi Tanjug.

Smatra da Srbi u Hrvatskoj nisu mogli ništa drugo ni da očekuju, s obzirom da su najviši hrvatski zvaničnici, pre dva dana u Okučanima, na obeležavanju 19. godišnjice akcije „Bljesak“, rekli da je to „veliki dan za Hrvatsku i dan pobede i dan odbrane njene slobode i demokratije“.

Nijednom rečju nisu pomenuli srpske žrtve i ustavnu i zakonsku obavezu države da procesuira odgovorne za ubistvo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro dece u akciji „Bljesak“, upozorio je Linta.

Linta je pozvao Evropsku komisiju, posebno komesara za pravosuđe Vivijan Reding, da zatraži od Hrvatske da poštuje u praksi, a ne samo deklarativno, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je usvojen još 2002. godine.

Sprovođenje pomenutog zakona bila je jedna od obaveza koju je Hrvatska preuzela tokom pregovora o poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“.

U navedenom zakonu i onima koji iz njega proizilaze, Srbi imaju pravo na slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u opštinama i gradovima gde ih je više od 33 odsto, podsetio je Linta.

Naveo je da prema rezultatima popisa iz 2011. godine, Srbi to pravo treba da ostvare u 21 opštini i dva grada – Vukovaru i Vrbovskom.

„Hrvatska ne poštuje u praksi odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji Srbima garantuje proporcionalno zapošljavanje u opštinama i gradovima gđe ih je više od 15 odsto i u županijama gđe ih je više od pet odsto“, predočio je Linta.

 

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: