Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Nova Vlada Hrvatske antisrpska

Miodrag Linta
Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da je nova hrvatska Vlada antisrpska uzimajući u obzir činjenicu da je izabrana glasovima poslanika Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-om i osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša. HDZ je u poslednje tri godine vodio antisrpsku kampanju i podržavao razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i na krajiškom području. Takođe, HDZ ne pokazuje spremnost da se suoči sa vlastitom prošloću i prihvati činjenicu da režim Franje Tuđmana snosi glavnu odgovornost za građanski rat koji je vođen devedesetih godina jer je bio jedini način da protjera Srbe i stvori gotovo etnički čistu Hrvatsku. Pored toga u Vladi se nalaze dvojica ministara Mija Crnoja i Zlatko Hasanbegović koji otvoreno zagovoraju ustašku ideologiju i veličaju jednog od najvećih zločinaca u ljudskoj istoriji Antu Pavelića.

Linta ističe da se novi predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković i njegov zamjenik Tomislav Karamarko javno protive upotrebi ćirilice u Vukovaru čime otvoreno pozivaju na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine. Linta podsjeća da je sprovođenje pomenutog zakona jedna od obaveza koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju Evropskoj uniji krajem 2011. godine. Pored toga, u programu nove hrvatske Vlade nema ništa o povratku oduzetih imovinskih i stečenih prava protjeranih Srba, poštovanju prava preostalih Srba u Hrvatskoj, ekonomskom razvoju krajiškog područja, procesuiranju ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, o obeštećenju civilnih žrtava rata i dr.

Izvor: SAVEZ SRBA IZ REGIONA

 

Vezane vijesti:

Linta: Srbi u Hrvatskoj i FBiH građani drugog reda

Linta: Podizanje optužnice suprotno svakom pravu

Linta traži da se poštuje zakon o pravima manjina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: