Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LINTA: DANAŠNjA HRVATSKA NASTAVAK NACISTIČKE NDH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su ustaški pozdrav „Za dom spremni“ na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen-ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primjera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.
„Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav `Za dom spremni` pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj. Naime, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju su donijeli presude kojima se `Za dom spremni` smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost“, rekao je Linta.

Osim toga, hrvatsko Ministartvo državne uprave je dalo saglasnost da „Za dom spremni“ može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da spomen-ploča na kojoj stoji „Za dom spremni“ i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen-područje u Novskoj gdje i dalje stoji.

„Takvih spomen-ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH“, navodi Linta.

Prema njegovim riječima, posebno je skandalaozna preporuka Savjeta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se „Za dom spremni“ može koristiti u posebnim prilikama.

„Šta tek reći o sramnoj, ali očekivanoj odluci da Hrvatska već više od 20 godina isplaćuje penzije preživjelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama“, kaže Linta.

On smatra da je, takođe, skandalozna ali isto očekivana i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gdje se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: