Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

LINTA: DANAŠNjA HRVATSKA NASTAVAK NACISTIČKE NDH

Datum objave: nedelja, 18 novembra, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da su ustaški pozdrav “Za dom spremni” na izložbi u Hrvatskom saboru i na spomen-ploči na ulazu u Novinarski dom u Zagrebu dva od mnogih primjera koji jasno potvrđuju tezu da je današnja Hrvatska nastavak nacističke NDH.
“Nepobitna je činjenica da je ustaški pozdrav `Za dom spremni` pod kojim je ubijeno na stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja postao legalan u Hrvatskoj. Naime, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju su donijeli presude kojima se `Za dom spremni` smatra izrazom volje vlasti, kao i da njegova upotreba ne uznemirava javnost”, rekao je Linta.

Osim toga, hrvatsko Ministartvo državne uprave je dalo saglasnost da “Za dom spremni” može da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su bili sastavni dio Hrvatske vojske, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta ističe da spomen-ploča na kojoj stoji “Za dom spremni” i koja je bila u Jasenovcu nije uništena, nego je samo premještena na spomen-područje u Novskoj gdje i dalje stoji.

“Takvih spomen-ploča u Hrvatskoj ima na stotine. U Hrvatskoj se nesmetano svake godine održavaju mise Anti Paveliću i ubijenim ustaškim generalima i drugim visokim oficirima NDH”, navodi Linta.

Prema njegovim riječima, posebno je skandalaozna preporuka Savjeta Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću prema kojoj se “Za dom spremni” može koristiti u posebnim prilikama.

“Šta tek reći o sramnoj, ali očekivanoj odluci da Hrvatska već više od 20 godina isplaćuje penzije preživjelim ustašama i domobranima i njihovim porodicama”, kaže Linta.

On smatra da je, takođe, skandalozna ali isto očekivana i odluka Hrvatskog sabora da ponovo bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu gdje se svake godine okupljaju hrvatski zvaničnici da se poklone svojim uzorima.

Izvor: SRNA


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top