fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЛИКВИДАЦИЈА НАРОДНИХ НЕПРИЈАТЕЉА: Жинет Тодоровић, матуранткиња стручне учитељске школе у Београду

Жинет Тодоровић (1925-1945) матурант стручне учитељске школе у Београду. Рођена је у Ансију (Француска) у породици заступника продаје аутомобила и аутоделова Штајер и камиона Берлијет.
Жинет Тодоровић (1925-1945)

Ухапшена је пре Првог маја 1945. у краља Милана 10. заједно са другим омладинцима који су опозиционо били оријетисани и растурали летке.

Наводно је код ње пронадјен летак Драже Михаиловића. Ухапшена је и ислеђивана у истражном затвору ОЗН-е на Обилићевом венцу. Остали су већином пуштени или осуђени на затворске казне. Њен отац је позван тек након три недеље да му кажу да је скочила са трећег спрата зграде ОЗН-е.

Према исказу позанице које је преузела тело обе ноге су јој биле наводно пребијене а породици је било забрањено присуство приликом примопредаје тела нити је смео да се отвара сандук. Саслушавали су је извесни Видаковић и Глумац.

Сахрана је извршена 18. маја 1945. на Новом гробљу.

Сахрана Жинет Тодоровић

УДБ-а је пратила организацију сахране и дозволила присуство само најближих. Н. Л. на слици са сахране је била је уцењена да сарадјује са УДБ-ом, буде дошник и прати породицу Жинет Тодоровић што је и признала на самрти њеној сестри.

Занимљиво је да је још један из те групе омладинаца, студент Ђорђе Грујић такође тих дана ,,искочио” кроз прозор ОЗН-е.

Извор: У име народа!

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: