fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Licemjerna izjava Kitarovićeve o otvorenim pitanjima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta upozorio je da Hrvatska sistematski krši ljudska prava svojih državljana srpske nacionalnosti, a da se predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponaša prema Srbiji na način kao da je Hrvatska riješila probleme stotina hiljada protjeranih Srba i srpskih povratnika.

Linta smatra da je licemjerna izjava Kolinde Grabar Kitarović da Srbija mora da riješi bar jedno od otvorenih pitanja da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

Kao otvorena pitanja, Kitarovićeva je navela nestale, povratak imovine, kulturnog blaga, arhivske građe, kao i problem granice na Dunavu.

Linta je u pisanoj izjavi pozvao hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović da javno kaže zbog čega Hrvatska odbija da ispuni obaveze koje je preuzela Ugovorom o pristupanju koji je potpisala sa EU, a koje se odnose na poboljšanje položaja Srba.

On je podsjetio da je tim ugovorom preuzeto i sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ekonomskog razvoja krajiškog područja i kažnjavanja svih ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Linta je upozorio da Hrvatska sistematski krši ljudska prava svojih državljana srpske nacionalnosti i da na taj način nastavlja politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba koju je realizovao Franjo Tuđman.

On je primijetio da Kolinda Grabar Kitarović dobro zna da Hrvatska nije vratila protjeranim Srbima otetih 40.000 stanova na kojima je bilo stanarsko pravo i nije isplatila novčanu naknadu za više od 10.000 kuća i lokala koje su u terorističkim akcijama po hrvatskim gradovima minirali pripadnici hrvatskih formacija tokom 1991. i 1992. godine.

Linta je dodao da Kitarovićeva zna i da Hrvatska nije isplatila otete penzije za 50.000 srpskih penzionera, nije vratila više od 800.000 katarstarskih parcela otetog poljoprivrednog zemljišta protjeranim Srbima, deviznu štednju hiljadama protjeranih Srba, da odbija da prizna desetinama hiljada Srba uplaćene doprinose za radni staž koji je stečen do 1991. godine i drugo.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Linta: Nova Vlada Hrvatske antisrpska

Katolička crkva da osudi govor mržnje prema Srbima

Zagreb ne rješava probleme

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: