Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zagreb ne rješava probleme

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta
Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da između Beograda i Zagreba nisu stvoreni zdravi temelji za dobre odnose u budućnosti zato što u Hrvatskoj do sada nije bilo političke volje da se počnu rješavati brojni problemi nastali u ratnom periodu.

Linta je pozdravio izjavu hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova Mire Kovača da će prema Srbiji imati otvoren, pozitivan i konstruktivan stav, ali da će insistirati na rješavanju otvorenih pitanja, posebno sudbine nestalih.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Linta navodi da Kovač ponavlja lažnu tezu svojih prethodnika kada kaže da je uvjeren da će srpska strana uvidjeti da bez rješavanja otvorenih pitanja, posebno sudbine nestalih iz rata, ne može biti zdravih temelja za dobre odnose u budućnosti.

On ističe da je istina potpuno drugačija i podsjeća da Hrvatska odbija suštinski dijalog o pronalaženju pravičnog i trajnog rješanja brojnih pitanja iz rata, kao što su oteta stanarska prava protjeranim Srbima.

Linta je naveo da su među tim pitanjima i dospjele a neisplaćene penzije, srušene srpske kuće i lokali po hrvatskim gradovima i na krajiškom području, neisplaćena devizna štednja, nepriznati doprinosi za dio radnog staža koji su Srbi stekli do početka rata.

Prema njegovim riječima, to su i otimanje srpskog poljoprivrednog i šumskog zemljišta, neprocesuiranje pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji su naredili ili izvršili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i drugo.

Linta podsjeća Kovača da hrvatska strana odbija da sprovodi Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava“ u kome jasno piše da će svim građanima i pravnim licima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori skopljeni za vrijeme rata pod pritiscima i prijetnjama biće proglašeni ništavnim, kao i Aneksa E koji se tiče penzija.

Kao dokaz za ovu tezu Linta navodi da je na četvrtom sastanku Stalnog mješovitog komiteta za sprovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji, koji je održan 12. novembra 2015. godine u Sarajevu, predstavnik Hrvatske u Stalnom mješovitom komitetu Andreja Metelko-Zgombić odlučno odbila da prihvati preporuku da sve države nasljednice bivše Jugoslavije obezbijede direktnu primjenu Aneksa G i Aneksa E.

„To najbolje govori da u Hrvatskoj bar do sada nije bilo političke volje da se počnu rješavati brojni preostali problemi iz rata. Zbog te činjenice još nisu stvoreni zdravi temelji za dobre odnose u budućnosti“, smatra Linta.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Spriječiti širenje mržnje prema Srbima

Linta: Nova Vlada Hrvatske antisrpska | Jadovno 1941.

Linta: Orešković otvoreno poziva na kršenje prava …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: