fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LICEMJERNA IZJAVA POMOĆNIKA HRVATSKOG MINISTRA PRAVDE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ubijeni_srpski_civili_dvor_na_uni.jpg

BEOGRAD, 5. JANUARA /SRNA/ – Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je kao licemjernu izjavu pomoćnika hrvatskog ministra pravde Ivana Crnčeca da Srbija nije u poziciji da procjenjuje hrvatsko pravosuđe i da je Hrvatska, kao član EU, ispunila evropske standarde u suđenjima za ratne zločine.

Linta u saopštenju ukazuje na niz činjenica koje pokazuju da u Hrvatskoj skoro dvije decenije od završetka rata ne postoji politička volja da budu procesuirani počinioci ratnih zločina nad Srbima.

On ističe da činjenice pokazuju da u velikom broju slučajeva, u kojima su žrtve Srbi a počinioci pripadnici hrvatske vojske i policije, ratni zločini ostaju nekažnjeni.

Linta apeluje da EU i međunarodna javnost jasno stave do znanja Hrvatskoj da mora da obezbijedi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost u otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina jer je to bio jedan od glavnih uslova za zatvaranje pregovora o Poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ 30. juna 2011. godine.

Tokom 2013. i 2014. godine, podsjeća Linta, nije pokrenuta nijedna istraga niti je optužen neki pripadnik hrvatske vojske ili policije za ratni zločin.

„Naprotiv, sudovi su većinu slučajeva ratnih zločina koje su počinile hrvatske jedinice, a koji su pokrenuti za vrijeme pristupnih pregovora, zaključili oslobađajućom presudom“, napominje Linta.

On dodaje da se u pravosnažno završenim predmetima, kao što su Sisak i Prukljan kod Skradina, tužilaštvo potrudilo da optužnicom bude obuhvaćeno što manje lica i da se broj osuđenih svede na minimum.

„Obećanja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića da će Hrvatska sama procesuirati ratne zločine bez obzira na etničku pripadnost počinioca i žrtve, poslije oslobađajuće haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u novembru 2012. godine, ostala su mrtvo slovo na papiru“, kaže Linta.

On podsjeća odgovorne u Hrvatskoj i hrvatsku javnost na neke poznate, a neprocesuirane ili nekažnjene zločine poput ubistava srpskih civila za vrijeme i poslije akcije „Oluja“ u selima Golubić, Gošić, Varivode i Mokro Polje na kninskom području, u selu Kijani kod Gračaca, u selu Komić na koreničkom području.

Linta podsjeća i na nekoliko napada na izbjegličku kolonu na putu Glina – Dvor i masovno ubistvo više od 500 srpskih izbjeglica kod zaseoka Janusi, u blizini Donjeg Žirovca, te na brojne zločine nad Srbima u Ravnim Kotarima poslije hrvatske akcije „Maslenica“ 1993. godine.

Među nekažnjenim zločinima nad Srbima su i akcije „Bljesak“ 1995. godine u zapadnoj Slavoniji, ubistva Srba u Bjelovaru, Virovitici, u selu Sarvaš, pored Osijeka, u Vukovaru i drugi.

Hrvatsko pravosuđe je, navodi Linta, procesuiralo samo djelimično ratne zločine Medački džep, Miljevački plato, Zadar, Sisak, Osijek, šibenski zatvor Kuline, Marin selo, Pakračka poljana, Lora, Kerestinec i još neke.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

CINIČNA ODLUKA O OPTUŽNICI PROTIV SRBA IZ GLINE

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: