Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

LEZI SRPČE I GLEDAJ U SUNCE: Priče logoraša iz Jasenovca – i kamen bi zaplakao

Datum objave: utorak, 5 maja, 2020
Veličina slova: A- A+

Brojna svjedočanstva govore o užasima u jasenovačkom sistemu logora. Zvjerske likvidacije i neshvatljiva tortura ustaša nad nedužnim ljudima, bili su svakodnevica zatočenika „fabrike užasa“.

Slobodan Grujičić (Foto: RTRS)
Slobodan Grujičić (Foto: RTRS)

Slobodan Grujičić i Danica Praštalo uspjeli su da prežive jasenovačku golgotu. Tešku uspomenu na muke iz logoraških dana, kažu, pamtiće dok su živi.

– U logoru nije pucala puška, nego se samo čuo krik, jauk, i bacanje tijela u Savu – prisjeća se Slobodan Grujičić, iz Mašića kod Gradiške.

Slike jasenovačkog užasa i danas su žive u očima Slobodana Grujičića, iz sela Mašići. Kao četvorogodišnjak gledao je kako ustaše kamama, maljevima i noževima ubijaju hiljade nedužnih. I sam je u logoru izgubio svoje najbliže.

– Izjutra su išla kolica, onaj mali platonić, uhvate za noge i ruke, baci tu, i onda u rijeku tamo baci i gotovo. To je bila sahrana ovdje – priča o strahotama logora starina Slobodan.

Teška uspomena na golgotu kroz koju je prošla kao devetogodišnja djevojčica, nakon više od sedam decenija progoni i Danicu Praštalo, iz sela Aginci kod Kozarske Dubice. Sa majkom, bratom i dvije sestre, u Jasenovac je dopremljena u stočnom vagonu. Četiri mjeseca provedena u logoru pamti po gladi, žeđi i zvjerskim mučenjima, kojima je i ona bila izložena.

– Oni su nas poskidali gole. I kažu, lezi Srpče i gledaj u sunce, dok ti oči ne pobijele. Ja i sada imam po tijelu tih rana – ističe Danica Praštalo.

Za razliku od njih, koji su tek pukom srećom preživjeli, većina logoraša u Donjoj Gradini okončala je život.

– Poljubio sam onaj tamo krst. Ako budem mogao doći ću i sljedeće godine ovim svojim vršnjacima čije kosti ovdje leže. I onima koji leže u Savi i onima koji leže u Kupi, koji su ubačeni i nisu ni sahranjeni – ističe Slobodan Grujičić.

Sve je manje onih koji danas mogu da posvjedoče o jasenovačkim užasima. I svi oni imaju samo jednu želju – da se ovakvo zlo nikada ne ponovi.

Izvor:RTRS

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top