Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Les ponovo o velikoj Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj

Datum objave: petak, 23 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Mir na Balkanu može se održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH sa Hrvatskom, rekao je Timoti Les, direktor agencije “Nova Evropa” iz Kembridža u intervjuu za N1 u BiH.

Timoti Les (arhivska fotografija)
Timoti Les (arhivska fotografija)

Timoti Les je autor analize objavljene u američkom časopisu Forin afers, u kojem kaže da mir na Balkanu garantuje stvaranje “velike Srbije, Albanije i Hrvatske”.

Upitan da li je izvesno da će biti raspisan referendum o nezavisnosti Republike Srpske, Les kaže da je poenta onog što je napisao u tom članku da to treba da bude postepen proces.

“Ne verujem da je Republika Srpska u stanju da bude nazavisna država, niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovine, te samoopredeljenje kada je reč o njihovim unutrašnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine”, rekao je Les.

Naime, Les smatra da u praksi Republika Srpska nije u stanju da opstane kao entitet, već bi trebalo da postane autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom.

“Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao da bude da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome treba da odluče ljudi na terenu, a ne ja”, rekao je Les, koji je kao službenik Vlade Ujedinjenog Kraljevstva svojevremeno službovao u Banjaluci.

Na pitanje da li misli da bi nove podele dovele do novih ratnih sukoba na ovim prostorima, Les kaže da podele postoje još od raspada bivše Jugoslavije.

“To je moj strah i zato sam i napisao ovaj članak. Ali tu nema nikakvih novih podela. Te podele postoje još od raspada bivše Jugoslavije. U članku pretpostavljam da traganje za podelama zapravo održava mir kao krajnji cilj, o kojem bi svi trebalo da vode računa”, objašnjava Les.

Inače, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu Edvard Ferguson ogradio se od stavova iznetih u Lesovoj analizi objavljenoj u američkom časopisu Forin afers, rekavši da su to stavovi bivšeg službenika britanske vlade i da nemaju niakve veze sa razmišljanjima vlade.

“Ovo su stavovi bivšeg službenika koji više ne radi za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna manjkavosti ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Nema prekrajanja granica na Balkanu”, naglasio je Ferguson za N1 BiH.

U Lesovoj analizi se, između ostalog, navodi da treba omogućiti secesiju nekih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije.

“‘Hrvatski entitet’ u BiH će se spojiti sa Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, a Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom”, istakao je Les.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

„Za mir na Balkanu – ‘velike’ Srbija, Albanija i Hrvatska“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Les ponovo o velikoj Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj“

Stefan kaže:

Neka se Novomeksiki,kalifornija,arizona teksas pripoje meskisku gde si vecina meksikikanci sa spanskim jezkom pa da vidimo kako ce tada da funkcioise.Sta onii kontrolisu toliku teritoriju a nemaju nikakve ni etnickne ni kulturne veze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top