fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Крвави јануар у Славонији и у Драксенићу

Усташе из Подравске Слатине и других дијелова Славоније убиле су 13. и 14. јануара 1942. године 200 српских мушкараца из села Кометник и сусједног засеока Добрић, недалеко од Воћина.
Нови храм у Драксенићу поред коjег се налазе остаци порушеног старог храма у коjем се догодио злочин

Овај покољ представља један од првих масовних злочина усташа над цјелокупним становништвом неког села у Славонији, подсјећају из Удружења „Јадовно 1941.“.

На лицу мјеста, у селу Кометник, убијено је око 28 становника, док су остали становници депортовани ван села.

Мушкарци из Кометника и Добрића, њих 174 из првог и 32 из другог села, отјерани су у импровизовани затвор у Воћину, док су жене са дјецом, спомиње се бројка од 190, одведене у Зденце, село између Подравске Слатине и Нашица, гдје су изоловане у привременом логору.

У подруму воћинског затвора од недостатка ваздуха угушило око 25 заточеника, док су остали убијени из пушака 14. јануара 1942. Десетак мушкараца није убијено јер су остављени да покопају мртве.

Према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача утврђена су имена 175 страдалих становника Кометника 13. и 14. јануара 1942. године. Овај списак није коначан.

Заточене жене са дјецом су након одређеног времена пуштене из привременог логора у Зденцима и враћене су кућама.

Покољ у Драксенићу покрај Козарске Дубице почињен је 14. јануара 1942. године. Усташе и припадници Хрватског домобранства 14. јануара 1942. у склопу напада на Доњу Градину и Драксенић убили су 207 житеља српског села Драксенић, махом жена и дјеце.

Усташе су убиле око 130, а домобрани око 70 становника села. Највећи број страдалих је убијен у сеоској православној цркви.

Жртве - Јасеновац

Покољ у цркви преживјеле су Анка Павковић и Мара Благојевић које су биле теже рањене хладним оружјем. Публиковани су поименични подаци о страдалима. Током Другог свјетског рата живот је изгубило 896 становника Драксенића.

Убиства 48 становника села Буковица покрај Вргинмоста десила су се 14. јануара 1942. године.

Убиства су извршена у селу и у шуми Гоминац. Међу убијенима било је 15 дјеце. Претходно је 5. јануара убијено седам становника села, а касније, 20. јануара 1942. у логору Јасеновац убијено је још 18 становника Буковице.

Укупно је током јануара 1942. страдало 18 деце из Буковице. Претходне године, 3. августа 1941. године, у глинској православној цркви убијено је 85 одраслих мушкараца из села. Публиковани су поименични подаци о страдалима, напомињу у Удружењу „Јадовно“.

Извор: srna

Везане вијести:

Покољ у цркви у селу Драксенић 1942. године

Поход српским стратиштима

МОЈ ПУТ КРОЗ ЈАСЕНОВАЦ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: