fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KRVAVI BOŽIĆ 1993. godine …

Na dan najvećeg hrišćanskog praznika srpsko selo Kravica u opštini Bratunac zavijeno u crno.
Spomen-obilježje srpskim žrtvama Birča i Srednjeg Podrinja. Dimenzije spomenika: Krst visine 5,5m
Mjesto/lokacija: Selo Kravica, Bratunac; Spomenik podigli:
Odbor za izgradnju spomenika opštinske Boračke organizacije Bratunac, Srpska pravoslavna crkva, mjesna zajednica, Vlada Republike Srpske. Godina izgradnje: 2002.

Spomen obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno otadžbinskog rata i srpskim žrtvama Drugog svjetskog rata regije Birač i Srednjeg Podrinja Republike Srpske.

Od 1992. do 1995. godine 3267 srpskih žrtavaOd 1941. do 1945. godine 6469 srpskih žrtava.


Tekst na spomeniku:

„Mir vašim kostima

Kraj drumova prašnih,

Pokoj vašoj duši,

Posle muka strašnih.

Spavajte kraj druma

Snom predačkih senki,

Spavajte mladići

Nevini vo vjeka“.

++++++++++++++

Piše: Slavko Jovičić Slavuj (1953 – 2022. ) 07. januara 2019.

Na pravoslavni Božić, 7. janara 1993. godine, muslimanske snage iz Srebrenice priredile su krvavi pir ubivši 49 Srba u mjestu Kravica kod Bratunaca. Najtužniji i najkrvaviji Božić zauvijek će ostati u sjećanju Srba, dok odgovorni za ovaj zločin šetaju oslobođeni svake krivice.

Nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, gdje su ubile 49, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo (od kojih pet nije pronađeno).

Među onima koji se još vode kao nestali na Božić u Kravici su i dvije žene.

Toga dana kada je trebalo da Srbi proslave najradosniji praznik – rođenje Isusa Hrista, cijelo selo je zavijeno u crno. Selo je opljačkano i  zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbegavši sigurnu smrt. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mjesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu, a zarobljene su mučili, masakrirali, odsecali im glave i pokazivali ih u Srebrenici.

Groblje u Bratuncu

Od pedesetak Srba koji su početkom rata ostali u Srebrenici, preživjela je samo jedna senilna starica, dok je druga starica Ivanka Mirković u julu 1995. godine nađena zaklana na kućnom pragu.

Jedinice Nasera Orića odmah na početku rata protjerale su i poubijale srpsko stanovništvo iz Srebrenice i obližnjih sela Dugo Polje, Pećišta, Kovačice, Gostilj, Gniona, Osredak, Viogor, Studenac …

Zatim su usledili upadi u nešto udaljenija srebrenička i bratunačka sela Ratkovići, Karno, Krnjići, Brežani, Magašići, Zagoni, Zalazje, Sase, Biljača, Fakovići, Bjelovac, Sikirić, Podravanje, pa sve do upada i masakra u Kravici 7. januara 1993. godine i Skelanima 16. januara iste godine, kada je u ta dva mjesta ubijeno 114 Srba od kojih više od polovine civila.

Nakon proglašavanja Srebrenice zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija trebalo je da se obavi demilitarizacija muslimanskih snaga. Umjesto toga nastavljeni su upadi iz te enklave u srpska sela i, izuzimajući tri sela uz Drinu, uništena su sva ostala srpska sela na području srebreničke i veliki broj sela u bratunačkoj opštini (više od 100 sela), a jedinice Nasera Orića ubile su 3.267 Srba od kojih više od polovine civila.

Napadi i masakri najčešće su izvođeni na velike pravoslavne praznike, kao što su Božić, Vaskrs, Petrovdan ili Đurđevdan.

Zlikovci nisu ostavljali žive ni bolesne i nepokretne, žene, djecu i starce, a zarobljeni su umirali nakon brutalnih mučenja i tortura. Živog nikog nigde nisu ostavljali. Tako je bilo i u Kravici.

Zarobljenom Anđelku Miladinoviću iz Ježestice, pred majkom Savkom, odsjekli su glavu, zavezali je za vozilo i odvezli u Srebrenicu, o čemu postoje fotografije, a Slavku su nakon zlostavljanja takođe zaklali sa još nekoliko civila. O tome je svedočio Kravičanin Dragomir Miladinović čiji su sinovi Ratko i Đorđe poginuli toga dana.

Dva dana nakon masakra pronađeno je i sahranjeno sedam masakriranih tijela, a tek poslije dva i po mjeseca sahranjeno je još 42 pronađenih unakaženih Srba.

Tijela ležala po šumama i jarugama

Tijela većine stradalnika iz tog napada pronalažena su, smrznuta, po okolnim šumama i jarugama i izvlačena tokom cijele zime.

Osim Dragomirovih sinova Ratka i Đorđa, na Božić su, braneći nejač, poginuli još braća Vojislav i Radojko Bogićević, Krstivoje i Ivan Đukanović, Anđelko i Dragan Mlađenović, Vidosav i Miladin Đokić, te Vujadin i Miladin Dolijanović.

U napadu srebreničkih muslimanskih snaga na Kravicu učestvovao je, prema svedočenju preživelih mještana, veliki broj Bošnjaka, koji su se poslije rata vratili na područje te opštine.

Ista sudbina tog krvavog Božića zadesila je i mještane Šiljakovca i Ježestice, takođe u opštini Bratunac.

Ježevica sravnjena sa zemljom

Selo Šiljakovci je okupirano i uništeno. Mnogi ljudi, branioci i članovi njihovih porodica, su izginuli. Njihova imovina, pokućstvo, stoka, rezerve hrane, alati i poljoprivredna oruđa opljačkani, a kuće i ostala nepokretna imovina spaljeni i razoreni. Tijela znatnog broja pokojnika dugo su bila nedostupna porodicama i skoro cijeli zimski period ostala nesahranjena.

Tog Božića stradao je veliki broj mještana Ježestice. Reč je o civilnima srpske nacionalnosti i njihovim najbližim koji su pokušavali da odbrane selo. Ježestica je spaljena, skoro sravnjena sa zemljom, opljačkana i opustošena.

Zločin bez kazne – Naser Orić 
oslobođen za počinjene zločine
Naser Orić nije odgovarao za ni za jedan zločin

I 26 godina nakon rata niko nije odgovarao za ovaj zločin u Kravici i brojne druge zločine nad Srbima počinjene u Podrinju. 

Presudom Žalbenog vijeća – Haški tribunal oslobodio je 3. jula 2008. godine Nasesra Orića za ratne zločine počinjene tokom rata u Kravici i okolini Srebrenice.

I Apelaciono vijeće Suda BiH 30. novembra prošle godine oslobodilo je  svake odgovornosti za ratne zločine Nasera Orića, komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici.

 Pored Nasera Orića, u ponovljrenom postupku oslobođen je i njegov saborac  Sabahudin Muhić, optužbi za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Izvor: http://sjovicicslavuj.blog.rs – 07. januara 2019.Vezane vijesti: 

Srpska sela još u crnini | Jadovno 1941.

Ubijanje civila – velika pobjeda | Jadovno 1941.

Cvjetko iz Kušića: Pravde nema, a mi savijamo glavu pred …

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (1)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (2)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (3)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (4)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (5)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (6)

Zločini muslimana pod Orićevom komandom (8)

Podrinje – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: