Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kroz ustaške logore do britanskog parlamenta

 Predavanje u Parlamentu V. Britanije
Predavanje u Parlamentu V. Britanije

ZVANIČNO SAOPŠTENjE JASENOVAC I HOLOKAUST MEMORIJALNE FONDACIJE, LONDON

15. Novembar 2017. godine

Jasenovac i Holokaust Memorijalna Fondacija iz Londona je sinoć, pod patronatom britanskih narodnih poslanika, održala istorijsko predavanje u Parlamentu V. Britanije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Predavanje, koje je održala direktorica Dragana Tomašević je prvenstveno imalo za cilj da edukuje one parlamentarce ali i one diplomate iz različitih zemalja svijeta koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Londonu, kao i profesore najprestižnijih univerziteta u Londonu, koji nikada nisu čuli za katoličko hrvaatske zločine u NDH, ali i da upozori na istorijski revizionizam u najmlađoj članici evropske unije.

Gđa Tomašević je posebno istaknula činjenicu da je NDH jedina u svijetu koja je imala koncentracione logore za djecu, te da je genocid nad ovim prostorima danas ispolitiziran. Problem revizionizma istorije je takođe prepoznat od Svjetskog Kongresa Jevreja koji je prije tri nedelje krenuo u internacionalnu kampanju, a ovaj korak je pozdravljen i od strane Fondacije.

Kao primjer kako jedan običan čovjek može da napravi veliku razliku, gđa Tomašević je navela  rad g. Davida Sladeka, češkog foto novinara, autora knjige i izložbe Neizgovoreni Genocid  koju je JHMF pomogla da ugleda svjetlost dana. G Sladek je zvanicama prepričao iskustva  Dobrile Kukolj, Danice Praštalo i Mile Vučkovca , preživjelih logoraša, a zvanice su mogle i da pogledaju izložbu nakon predavanja.

Skup je otvorio prof dr Srboljub Živanović, predsjednik Internacionalne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, a skupu su prisustvovali razni poslanici britanskog Parlamenta, kao i veliki broj diplomata, među kojima su bili i ataše Srbije, ambasador BiH, te profesori sa prestižnih univerziteta u Britaniji.

Izvor:

Jasenovac i Holokaust Memorijalna Fondacija, London

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: