fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Krmpotić oslobođen za ubistva ratnih zarobljenika tokom operacije “Medački džep”

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu kojom je ratni zapovednik izviđačke čete 9. gardijske brigade “Vukovi” Josip Krmpotić osuđen na tri godine zatvora zbog paljenja i uništavanja kuća u srpskim selima tokom operacije “Medački džep” 1993. godine, a oslobođen je za ubistva ratnih zarobljenika.

Princip_sprzene_zemlje_Medacki_dzep_poslije_napada_hrvatske_vojske.jpg

Vrhovni sud je, ne otkrivajući identitet okrivljenog, objavio da je odbio žalbe i potvrdio prvostepenu presudu Krmpotiću koju je zagrebački Županijski sud doneo u oktobru 2016. godine, prenosi Hina.

Krmpotić oslobođen za ubistva ratnih zarobljenika tokom operacije “Medački džep”

Krmpotić je tada, zbog ratnog zločina nad civilima u akciji “Medački džep”, osuđen na kaznu blažu od najmanje zakonom propisane zbog niza olakšavajućih okolnosti.

Istovremeno je oslobođen za ratni zločin nad zarobljenim vojnicima, jer na suđenju nisu dokazane optužbe da nije sprečio ubistva četvorice srpskih zarobljenika.

Potvrđujući prvostepenu presudu, Vrhovni sud je zaključio da je zagrebački Županijski sud 2016. pravilno utvrdio da su izostali čvrsti i nepobitni dokazi koji su nužni za osudu za ratni zločin nad zarobljenicima.

Istovremeno, Vrhovni sud je zaključio da je Krmpotić pravilno osuđen, jer je 1993. kao vojni zapovednik naredio paljenje i rušenje civilnih kuća.

“Podređeni pripadnici vojske su izvršili to naređenje i time je došlo do uništavanja imovine velikih razmera, koje nije bilo opravdano vojnim ciljevima i potrebama”, potvrdio je Vrhovni sud.

Zbog ubistva srpskih civila i paljenja njihovih kuća i imovine u “Medačkom džepu” ranije je pravosnažno osuđen ratni zapovednik 9. gardijske brigade Mirko Norac, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški tribunal. U istom slučaju oslobođen je general Rahim Ademi, podseća Hina.

Izvor: RTS; Tanjug

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: