fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КОВИЋУ ДАТИ ЗАШТИТУ: Професори Филозофског факултета УБ пружили подршку колеги

Уколико професор Милош Ковић буде избачен са Филозофског факултета, уместо да буде изабран за редовног професора, то ће бити проблем не само за овај факултет, већ и за цео Универзитет у Београду (УБ).
КОВИЋУ ДАТИ ЗАШТИТУ: Професори Филозофског факултета УБ пружили подршку колеги
Трибина о Ковићу; ФОТО: НОВОСТИ

Не смемо дозволити да идеолошки и политички ставови буду препрека за нечије напредовање, нити се сме допустити да нечија самовоља буде важнија од процедура.

Ово је порука групе професора Филозофског факултета који су у уторак говорили на трибини „Случај професора Ковића: има ли дискриминације и прогона на Филозофском факултету“ у организацији студената УБ.

Професори Слободан Антонић, Владимир Вулетић и Смиља Марјановић Душанић подржали су Ковића и истакли да би декан Филозофског факултета Данијел Синани и ректор УБ Владан Ђокић требало да нађу решење које ће подразумевати заштиту професора Ковића, а да се појединим професорима на одељењу за историју поручи да не могу да раде шта хоће.

– Да ли УБ може себи да дозволи да му одлазе професори таквог ранга као што је Ковић – запитао је Вулетић. – Последица овог случаја је урушавање слободе изражавања и јавног наступања професора. На универзитету се стварају клике, а код младих људи се развија страх и они се плаше да изнесу своје мишљење и јавно говоре како се не би замерили некој од клика.

Проф. Антонић је изразио наду да ће проблем бити решен у складу са добром праксом и добрим обичајима на Филозофском факултету и Универзитету који подразумевају поштовање уходане процедуре.

– У супротном, то би била велика брука за све нас, и представљало би распад Филозофског факултета, на коме би почео рат свих против свих – рекао је он.

Један од учесника трибине био је и др Небојша Шулетић са Балканолошког института САНУ који је пре неколико година избачен са Филозофског факултета, а у уторак је поручио да су поједини професори на одељењу за историју изложени понижењима. Он је навео да је случај Ковић завршетак једне фазе која је почела изгоном проф. Александра Фотића. Оценио је да су највеће жртве студенти јер нико не прича о настави и програмима што говори о патологији наших институција.

ЗАХТЕВИ СТУДЕНАТА НИСУ УСВОЈЕНИ

СТУДЕНТИ Ђорђе Николић рекао је да захтеви које су студенти изнели прошлог месеца у вези с професором Ковићем нису испуњени. Они, између осталог, траже да декан Синани искористи своја овлашћења и предложи Ковића у звање редовног професора.

Извор: НОВОСТИПодијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: