fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ković: Recidivi najstrašnijih ideologija u EU preporučljivi

Istoričar Miloš Ković izjavio je da su recidivi najstrašnijih ideologija kao što su neofašizam i ustaštvo, u EU ne samo dozvoljeni već i preporučljivi, ali i naglasio da srpski prioritet mora biti utvrđivanje činjenica o genocidu.
Miloš Ković; Foto: Jadovno 1941.

On je istakao da je sve što se dešava u Hrvatskoj u vezi sa oživljavanjem ustaštva samo nova potvrda da će zločini kada nisu kažnjeni najvjerovatnije biti i ponovljeni, te dodao da je pitanje da li je Hrvatska ikada prošla kroz proces denacifikacije ili deustašizacije.

– Riječ je o jednom širem procesu obnove nacifašističkih, ali i ustaških ideja koje vidimo, ne samo u Hrvatskoj, već i u Ukrajini, dijelu baltičkih republika, pa i u zapadnoj Evropi. Danas su takvi recidivi najstrašnijih ideologija, ne samo dozvoljeni nego, izgleda, u EU i preporučljivi – rekao je Ković za Večernje novosti.

On je ukazao i da u srpskoj javnosti, sa najneočekivanijih mjesta dolazi do poigravanja sa genocidom nad srpskim narodom, pa čak i do njegovog osporavanja, kroz smanjivanje broja žrtava u Jasenovcu i na drugim stratištima.

– Moj utisak je da se to čini zarad „preporučivanja“ Briselu, Berlinu ili Londonu i građenja dobrosusjedskih odnosa u regionu. A naše jugoslovensko iskustvo pokazuje da takva vrsta poniženja, da bismo se drugima dopali, samo vodi u nastavak i okončanje samoponištenja – rekao je Ković, koji je profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Prema njegovim riječima, srpski prioritet mora biti istina i utvrđivanje činjenica o genocidu, da se uvijek pitamo šta smo mi uradili na sjećanju na naše žrtve i ugradnju tog sjećanja u temelje savremenog srpskog nacionalnog identiteta.

Večernje novosti navode da nema više nikakve dileme da je skandalozna kampanja prekrajanja istorije i revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj državni projekat Zagreba.

Nakon zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac, uslijedilo je nečuveno pismo hrvatskih biskupa u kojem monstruozne dječije logore u Jastrebarskom i Sisku nazivaju humanitarnim centrima, a sada od Austrije traže i da vrati ustaški grb u Blajburgu, podsjeća list.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: