fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КОСОВО И МЕТОХИЈА НИЈЕ ПРЕВАЗИЂЕНА ТЕМА

Djordje_Vukadinovic-0800bcf7Питање Косова и Метохиjе ниjе превазиђена тема, а Срби са Косова и Метохиjе не могу опстати без Београда, али таквог коjи их разумиjе, поручено jе jуче са округлог стола „Да ли Београд и Срби са Косова и Метохиjе говоре истим jезиком“, коjи jе организовао Српски национални форум из Грачанице.

Предсjедник Српског националног форума Александар Ђикић указао jе да „неки медиjски, политички и квазиинтелектуални кругови у Београду“ промовишу идеjе да jе проблем Косова превазиђена тема.

Он jе оциjенио да они таквим „гурањем под тепих“, што jе диjаметрално супротно идеjама европских вриjедности у коjе се заклињу, игноришу чињеницу о 250.000 протjераних људи и питање одузете имовине, иако jе имовина jедно од права коjе се у Европи третира изузетно озбиљно.

„Ако Београд ћутке гледа шта се дешава са одузетом српском имовином а истовремено се задужуjе – ми таj jезик Београда не разумемо, ако не помиње 250.000 протераних, а заклиње се у европске вредности – ми таj jезик не разумемо, ако ми кажемо да нас jе страх за будућност нашу и наше државе у Европи 21. века – Београд не разуме шта ми поручуjемо“, рекао jе Ђикић на округлом столу.

Он jе поручио да Срби на Косову и Метохиjи не могу опстати без Београда, али само таквог коjи их разумиjе, а да Београд треба да одлучи да ли може без Срба на Косову и Метохиjи, али и саме Покраjине.

Уредник часописа за политичку теориjу Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић примиjетио jе да jе питање Косова срозано на ниво теме коjа jе „аут, пасе, демоде“, односно застарjела у односу на „меjнстрим политичке приче коjе се причаjу у Србиjи“ и да се не исплати више политички се ангажовати о томе.

„Не смемо игнорисати таj контекст коjи ниjе `пао с неба` и коjи jе стицаj више околности, од коjих су само неке спонтане, а неке су последица систематског jасног и квалитетног рада на стигматизациjи, маргинализациjи, па и демонизациjи теме Косова и Метохиjе у српскоj jавности, медиjима, па, у извесноj мери, и у српском друштву“, рекао jе Вукадиновић.

Паралелно са маргинализациjом теме Косова и Метохиjе у српскоj jавности врши се и стигматизациjа као ретроградних оних коjи покушаваjу да подсjете да jе та тема релевантно државно питање државе Србиjе.

Вукадиновић jе додао да се, кроз систематски труд да се багателише и маргинализуjе тема Косова и Метохиjе, провлачи и криминализациjа те теме, „па се лицитира тиме колико кошта Косово, а нико не прави рачуницу колико кошта одржавање Чачка или Београда и администрациjе“.

Како jе указао Вукадиновић, том логиком би се могло закључити за било коjи дио Србиjе, осим пар изузетака, да jе исплативиjе да их се „решимо“.

„Ово jе битна тема, али сам себи и, помало, ви мени, делуjемо као неки рани хришћани у катакомбама, или позни у неком медиjском и политичком окружењу, коjе се дефинитивно чини као да jе отишло другим путем“, закључио jе Вукадиновић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: