fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KOSOVO I METOHIJA NIJE PREVAZIĐENA TEMA

Djordje_Vukadinovic-0800bcf7Pitanje Kosova i Metohije nije prevaziđena tema, a Srbi sa Kosova i Metohije ne mogu opstati bez Beograda, ali takvog koji ih razumije, poručeno je juče sa okruglog stola „Da li Beograd i Srbi sa Kosova i Metohije govore istim jezikom“, koji je organizovao Srpski nacionalni forum iz Gračanice.

Predsjednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić ukazao je da „neki medijski, politički i kvaziintelektualni krugovi u Beogradu“ promovišu ideje da je problem Kosova prevaziđena tema.

On je ocijenio da oni takvim „guranjem pod tepih“, što je dijametralno suprotno idejama evropskih vrijednosti u koje se zaklinju, ignorišu činjenicu o 250.000 protjeranih ljudi i pitanje oduzete imovine, iako je imovina jedno od prava koje se u Evropi tretira izuzetno ozbiljno.

„Ako Beograd ćutke gleda šta se dešava sa oduzetom srpskom imovinom a istovremeno se zadužuje – mi taj jezik Beograda ne razumemo, ako ne pominje 250.000 proteranih, a zaklinje se u evropske vrednosti – mi taj jezik ne razumemo, ako mi kažemo da nas je strah za budućnost našu i naše države u Evropi 21. veka – Beograd ne razume šta mi poručujemo“, rekao je Đikić na okruglom stolu.

On je poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu opstati bez Beograda, ali samo takvog koji ih razumije, a da Beograd treba da odluči da li može bez Srba na Kosovu i Metohiji, ali i same Pokrajine.

Urednik časopisa za političku teoriju Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović primijetio je da je pitanje Kosova srozano na nivo teme koja je „aut, pase, demode“, odnosno zastarjela u odnosu na „mejnstrim političke priče koje se pričaju u Srbiji“ i da se ne isplati više politički se angažovati o tome.

„Ne smemo ignorisati taj kontekst koji nije `pao s neba` i koji je sticaj više okolnosti, od kojih su samo neke spontane, a neke su posledica sistematskog jasnog i kvalitetnog rada na stigmatizaciji, marginalizaciji, pa i demonizaciji teme Kosova i Metohije u srpskoj javnosti, medijima, pa, u izvesnoj meri, i u srpskom društvu“, rekao je Vukadinović.

Paralelno sa marginalizacijom teme Kosova i Metohije u srpskoj javnosti vrši se i stigmatizacija kao retrogradnih onih koji pokušavaju da podsjete da je ta tema relevantno državno pitanje države Srbije.

Vukadinović je dodao da se, kroz sistematski trud da se bagateliše i marginalizuje tema Kosova i Metohije, provlači i kriminalizacija te teme, „pa se licitira time koliko košta Kosovo, a niko ne pravi računicu koliko košta održavanje Čačka ili Beograda i administracije“.

Kako je ukazao Vukadinović, tom logikom bi se moglo zaključiti za bilo koji dio Srbije, osim par izuzetaka, da je isplativije da ih se „rešimo“.

„Ovo je bitna tema, ali sam sebi i, pomalo, vi meni, delujemo kao neki rani hrišćani u katakombama, ili pozni u nekom medijskom i političkom okruženju, koje se definitivno čini kao da je otišlo drugim putem“, zaključio je Vukadinović.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: