Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Koš: Muzejska postavka u Jasenovcu ne prikazuje priču o ustaškom zločinu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac-3.jpg

Zagreb – Bivši član Upravnog odbora Spomen-područja Jasenovac Julija Koš uputila je pismo ambasadorima u Hrvatskoj u kome ih obavještava da stalna muzejska postavka u Spomen-području prikazuje lažnu, revizionističku sliku nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac, a ne prikazuje priču o zločinu, prenose agencije.

– Osnovni problem muzejske postavke je u tome što su informacije o istorijskoj istini o zločinu počinjenom u Jasenovcu prikazane zamagljeno, uz sistematsko izbjegavanje jasnog prikazivanja ijedne bitne informacije.Ova postavka ne prikazuje priču o zločinu – navodi se u pismu.

Julija Koš kaže da muzejska postavka posjetiocima ne nudi odgovore na najvažnija pitanja: ko je počinio zločin /ustaše u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945./, nad kime /nad Srbima, Jevrejima i Romima, ali i zarobljenim partizanima/, te zašto i na koji način je počinjen zločin /sistematskim okrutnim masovnim ubijanjem, zasnovanom na ustaškim rasnim zakonima i njihovoj opštoj političkoj ideologiji/.

– Već više od sedam godina uporno plediram na visoke državne funkcionere da nešto učine na ispravljanju ovog problema. Ali, oni su, aktivno ili pasivno, odbili uticati na mijenjanje ove stalne muzejske postavke – kaže ona.

Julija Koš naglašava da je jedini mogući zaključak da i dalje nema nikakvog interesa za ukidanje te sramotne stalne postavke, pa čak ni da se u saradnji sa nezavisnim stručnjacima barem isprave najteži propusti.

– Vaše ekselencije, molim vas da upotrijebite svoj visoki uticaj, te pozovete hrvatsku Vladu i Ministarstvo kulture da odmah preduzmu aktivnosti u tome pravcu – navodi se u pismu ambasadorima u Hrvatskoj.

Sutra će pred muzejom u Spomen-području Jasenovac biti održana godišnja zvanična državna komemoracija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, u kojem je između 1941. i 1945. godine ubijeno 700.000 muškaraca, žena i djece, uglavnom Srba, Jevreja, Roma i antifašista bez obzira na vjeru i naciju.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno poslije proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Od ukupnog broja stradalih, u Donjoj Gradini je ubijeno 366.000.

Ustaško-fašističke snage Ante Pavelića u koncentracionom logoru Jasenovac i najvećem stratištu u Donjoj Gradini provodili su genocid nad Srbima Jevrejima i Romima, radi stvaranja etnički čiste NDH.

Jasenovačka strava trajala je od avgusta 1941. godine, pa sve do 22. aprila 1945. godine.

Na dan proboja logoraša 22. aprila 1945. godine u logoru Jasenovac bila su zatvorena 1.073 logoraša. U proboj je krenulo njih 600, a preživio je 91 logoraš.

Iako su nakon Drugog svjetskog rata u svim zemljama fašističke koalicije koncentracioni logori pretvoreni u memorijale, kao opomena čovječanstvu, u Jasenovcu su svi objekti srušeni i obrisani su tragovi ustaškog zločina.

Izvor: GLAS SRPSKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: