Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Kорушка Kатоличка црква забранила мису у Блајбургу

Kатоличка црква у Kорушкој, тачније бискупија Гурк-Kлагенфурт одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога јер се ова миса политички инструментализује, саопштила је у петак тамошња Kатоличка црква, а преносе хрватски медији.

Блајбург 2015. године
Блајбург 2015. године

Мисе на тој локацији биле су формални оквир за комеморације које су се средином маја сваке године одржавале на спомен убијеним припадницима квислиншких формација и цивилима, ликвидираним након што су их Британци маја 1945. вратили партизанима.

„Миса на пољу поред Блајбурга постала је дио манифестације која се политички инструментализује и дио је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје“, стоји у писму које је потписао секретар бискупије у Kлангенфурту монсињор Енгелберт Гугенбергер.

Надаље се наводи како манифестација на Лојбашком пољу поред Блајбурга штети угледу Kатоличке цркве.

„Укупна слика ове манифестације штети угледу Kатоличке цркве и могла би с правом послужити као основа да се, у случају да се изда дозвола за одржавање мисе, Kатоличкој цркви у Kорушкој предбаци инструментализација једне мисе у политичке сврхе и недостатак дистанце према фашистичком свјетоназору“, стоји у саопштењу.

Kако се надаље наводи у сапоштењу, одлука о ускраћивању дозволе за одржавање мисе поред Блајбурга, која је требала бити одржана 18. маја ове године,донесена је након „темељне анализе“ прошлогодишњег скупа као и „бројних разговора“ између представника аустријске и Хрватске бискупске конференције, у којима су судјеловали и вјерници хрватске заједнице у Kорушкој као и представници аустријских сигурносних органа.

„Анализа мисе 2018. је показала да услови за давање дозволе, које је прије тога поставио бискуп Schwarz, у највећој мјери нису испуњени или нису могли бити испуњени“, стоји у приопћењу.

Иако се скуп одржава на приватном посједу, одржавање мисе изискује дозволу надлежне Kатоличке цркве у Kорушкој.

Аустријска држава се од прошле године почела појачано критички односити према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских заступника Европског парламента. Недавно је ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из раздобља Независне Државе Хрватске (НДХ).

Извор: SLOBODNA EVROPA

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: