Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Konstantne opstrukcije Instituta za nestala lica BiH

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da Institut za nestala lica BiH konstantno opstruiše aktivnosti na pronalasku i identifikaciji nestalih i poginulih Srba, čiji se ostaci iz primarnih premještaju u sekundarne grobnice.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske održala je danas u Doboju javnu tribinu
Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih
boraca i nestalih civila Republike Srpske
održala je danas u Doboju javnu tribinu

Mitrović je naglasio da je od osnivanja Instituta za nestala lica BiH svega 286 lica srpske nacionalnosti identifikovano, 200 je ekshumirano, dok se na spisku nestalih nalazi još 1.670 lica srpske nacionalnosti.

Prema podacima kojima raspolaže ova organizacija, na području nekadašnjeg ozrensko-vozućkog ratišta iz 11 primarnih grobnica u sekundarne je izmješteno više od 140 tijela srpskih žrtava od čega se kao nestali vodi više od 200 lica.

On je naveo primjer masovne grobnice u Gostoviću kod Zavidovića, nekadašnjeg logora u kojem su mudžahedini masakrirali 62 zarobljena srpska vojnika i civila čija su tijela nakon 1998. godine izmještena na razne lokacije.

“Pored rijeke Krivaje 2012. godine pronađena je grobnica sa 12 tijela od čega je do sada samo šest identifikovano”, rekao je Mitrović danas u Doboju i naveo da je za sporu identifikaciju srpskih žrtava odgovoran monopolistički položaj Međunarodne komisije za nestala lica.

On je izrazio očekivanje da će identifikacija u narednom periodu ići mnogo brže, zahvaljujući tehničkoj opremljenosti institucija Republike Srpske.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske održala je danas u Doboju javnu tribinu

Mitrović, koji učestvuje na tribini Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na kojoj se razmatraju aktivnosti u vezi sa traženjem nestalih, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje djece poginulih boraca, posthumna odlikovanja i procesuiranje ratnih zločina, očekuje i da će u narednoj godinu biti vidljivi rezultati Akcionog plana Vlade Republike Srpske u vezi sa zapošljavanje nezaposlene djece poginulih boraca, kojih je na području Srpske evidentirano oko 1.703.

Prema evidenciji ove organizacije za koju Mitrović navodi da nije kompletna, njih 273 ima visoko obrazovanje od čega je 62 iz Doboja.

Mitrović ističe da je sa Unijom poslodavaca postignut dogovor u vezi sa zapošljavanjem populacije sa srednjom stručnom spremom.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Mitrović: Postupiti kao vlasti Kantona Sarajevo

Mitrović: Radom i zalaganjem do statusa od javnog interesa

Mitrović: Ne smije se stati u procesuiranju zločina | Jadovno …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: